Tourtip: Chuck Prophet

7 september 2018

Ik weet niet hoe vaak ik Chuck Prophet heb zien spelen, maar vaak. Want hij behoort tot mijn grootste favorieten, als gitarist en songwriter. Maar nooit zag ik hem zonder band. Ik ben benieuwd hoe hij akoestisch klinkt, samen met zijn vrouw en eeuwige muze Stephanie Finch op toetsen en bijzang. Jesse Malin doet het voorprogramma.

Chuck Prophet was de allereerste artiest ooi die ik voor Heaven interviewde. Dat was nog in de vorige eeuw. Op de entresol van het Americain Hotel in Amsterdam. Ik was zo onervaren dat ik het hem dat op een onverwacht moment vertelde. Zijn grijns zal ik nooit vergeten, een combinatie van ‘Dat heb ik dan weer’ en ‘Oké ik ben benieuwd’. 

Daarna heb ik hem zeker nog vier keer geïnterviewd voor het blad. Prophet is een gemakkelijke prater en dist, als je ze horen wilt, de ene anekdote na de andere op. Wat je noemt een coole gast. Afgemeten aan zijn bekendheid stond hij misschien te vaak in ons blad, maar soms moet je lezers bij de hand nemen. Prophet is een muzikant die je moet koesteren, want zo als hij zijn er niet zo veel. Dat zullen anderen dan later nog wel ‘ontdekken‘, als ze zich de haren uit het hoofd trekken omdat ze nooit bij een concert van hem zijn geweest, zoals ze ook het eerste optreden van Prince in Paradiso hebben gemist of R.E.M. in de Vrije Vloer in Utrecht.

Chuck Prophet en Peter Buck van R.E.M. zijn trouwens vrienden, die elkaar kennen vanuit het Amerikaanse clubcircuit in de jaren tachtig. Prophet vertelde me ooit over hun eerste ontmoeting. “Ik stond in een of ander duister hol aan de flipperkast toen Peter naar me toe kwam en me complimenteerde met mijn optreden eerder die avond. It was great man. Hij klonk oprecht en ik was hem dankbaar, want ik wist toen al dat Peter het ver ging schoppen met zijn R.E.M. Ik ging onverstoorbaar door met flipperen en zei: Thanks man. Het zou nog minstens een jaar duren voordat we onze conversatie voortzetten.”

Chuck Prophet live: 11 september in QBus, Leiden; 12 september in LantarenVenster, Rotterdam; 13 september in LuxorLive, Arnhem; 14 september in De Singer, Rijkevorsel (B); 15 september in de Lutherse Kerk, Groningen; 16 september op Leffingeleuren Festival, Leffinge (B).