Tourtip: Cross Country met Charles Ives

23 januari 2020

De werelden van folk en klassiek liggen niet eens zo ver uit elkaar. Tegenwoordig slaan singer-songwriters steeds vaker de handen ineen met orkesten. De Amerikaanse componist Charles Ives (1874 – 1954) was zijn tijd ver vooruit. Ives was een vernieuwer die zijn klassieke muziek doorspekte met nieuwe ritmes en toonsoorten. Hij liet zich daarbij inspireren door muzieksoorten die voor iedereen te herkennen waren zoals traditionele volksliederen en kinderliedjes.

De Amsterdamse violiste Diamanda Dramm is samen met Muziekgebouw Eindhoven initiatiefnemer van een mooi project rondom Charles Ives, dat behalve een cd en een aan Ives gewijde website, ook een reeks bijzondere voorstellingen omvat. Dramm studeerde aan het Conservatorium van New England, waar ze de John Cage Award ontving voor haar bijdragen aan eigentijds klassiek. Ze speelde als solist met het Metropole Orkest en is momenteel als ‘Nieuwe Maker’ verbonden aan Muziekgebouw Eindhoven.

Voor het project nodigde Dramm folkzanger Sam Amidon uit, net als Ives kind van New England. Amidon staat bekend om zijn avontuurlijke bewerkingen van traditionele Amerikaanse ballades, hymnes en folksongs. Hij werkte samen met uiteenlopende groepen als Bon Iver en het Kronos Quartet. Ook pianist Aaron Likness, cellist Maya Fridman en componist Marco Mlynek maken hun opwachting in de voorstellingen. Leo Blokhuis zal bij een aantal voorstellingen als verteller uitweiden over de muziekgeschiedenis van New England. De zes staten in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten waren de eerste gebieden waar kolonisten uit Europa zich vestigden en er onstond een meltingpot van muziekstijlen.

Tijdens de voorstellingen zal Dramm zich onder meer aan Ives’ Vijfde Sonate wagen. De Amerikaan gebruikte dat stuk als springplank voor zijn grote Holiday Symphony, maar maakte de Sonate daarna nooit af. Ives liet daarmee de weg vrij voor andere muzikanten om het stuk naar eigen inzicht te voltooien: Dramm voegt met haar interpretatie een nieuw hoofdstuk toe aan de wereld van Charles Ives.

Cross Country met Charles Ives (met Diamanda Dramm en Sam Amidon) 3 februari in TivoliVredenburg, Utrecht (zonder Leo Blokhuis); 4 februari in Willem Twee Toonzaal, Den Bosch (zonder Leo Blokhuis); 5 februari in Muziekcentrum Enschede; 6 februari in Muziekgebouw Eindhoven; 7 februari in Het Concertgebouw, Amsterdam.