Tourtip: The Delines

25 april 2019

De Amerikaanse band The Delines tourt vanaf Koningsdag door de Lage Landen. De groep met oud-Richmond Fontaine zanger Willy Vlautin als voornaamste liedjesschrijver leverde begin dit jaar een album vol schitterende countrysoul af.

In 2014 debuteerde The Delines – een samensmelting van leden van Richmond Fontaine en The Decemberists, aangevuld met enkele andere muzikanten ­– met het prachtige Colfax Avenue. Op een inlevende manier worden de levens geschetst van een handvol mensen, die niet ‘The American Dream’ leven, maar op de één of andere manier worden geconfronteerd met verlies. Willy Vlautin, auteur van onder meer het boek Don't Skip Out On Me, was verantwoordelijk voor tekst en muziek.

Door een auto-ongeluk van zangeres Amy Boone en haar langdurige revalidatie liet opvolger The Imperial lang op zich wachten. Maar er is – gelukkig – weinig veranderd. Nog steeds grossiert de band in ballads waarbij Amy Boone's stem niets aan schoonheid heeft ingeboet. Het lijkt erop dat Vlautin bewust de traagheid opzoekt en door de schitterende lome instrumentatie komt het accent nog meer te liggen op de bezongen karakters en hun omgeving. Zo vormt kamer 316 van het Imperial Hotel het decor van de herinnering aan een relatie tussen een man en een vrouw die ooit bestond maar door een verkeerde keuze is geëindigd. Het prachtige spel op voornamelijk lapsteel en toetsen geeft de verhalen de juiste diepgang. Relaties, zoals in Eddie & Polly, glijden af. Vlautin verliest zichzelf nooit in overdreven drama. Het is zoals het is. Leven en overleven klonk zelden mooier.

The Delines live: 27 april in Muziekpodium, Bakkeveen; 28 april in Junushof, Wageningen; 30 april in Acoustic Alley, Den Haag; 1 mei in Walhalla, Rotterdam; 2 mei in Beest, Goes; 3 mei in De Amer, Amen; 6 mei in Meneer Frits, Eindhoven; 7 mei in TivoliVredenburg, Utrecht; 8 mei in De Zwerver, Leffinge (B); 9 mei in Paradiso Noord, Amsterdam.