Tourtip: Guy Forsyth

5 september 2019

In september komt de Texaanse zanger/gitarist Guy Forsyth voor vier concerten naar Nederland. Dit keer neemt de Amerikaan niet alleen echtgenote Jeska Bailey mee om hun nieuwe akoestische album Conspirators te promoten, hij heeft zijn band bij zich voor een tweede set ongetwijfeld dampende rootsrock.

Aan Forsyth’s krachtige, soms donderende stem valt niet te ontkomen. Met zijn korrelige, organische mix van americanastijlen creëert hij een rauw en uniek geluid. In 2005 won hij onder meer de Austin Music Award for Best Male Vocalist. Vorige maand verscheen Conspirators, dat hij samen met zijn vrouw Jeska Bailey opnam en op zijn eigen label uitbrengt.

Hij begon zijn muzikale carrière midden jaren negentig met het bluesalbum High Temperature, uitgegeven door het Nederlandse Lizard Discs. Het bezorgde hem het etiket waaraan het maar moeilijk te ontsnappen is. Hoewel niet vies van een stevig stuk blues, is Forsyth eerder te beschouwen als een superieure americana-artiest, die een heel breed scala aan invloeden voorschotelt die maar weinigen hem nadoen. Van Elvis Costello-achtige rootspop tot gospel-worksongs en van akoestische folkballades tot bluesy rootsrockers. Hij heeft een zo goed ontwikkeld gevoel voor al die stijlen dat hij ze moeiteloos tot een hecht geheel smeedt.

Guy Forsyth live: 19 september in TivoliVredenburg, Utrecht; 20 september in Burgerweeshuis, Deventer; 21 september in Theater De Lievenkamp, Oss; 22 september in De Spot, Middelburg.