Tourtip: Jan Akkerman

19 september 2019

Jan Akkerman brengt op 25 oktober Close Beauty uit. Zijn eerste studioalbum in acht jaar en tevens zijn debuut op Mascot. Zijn befaamde en karakteristieke ‘Akkerman-sound’ loopt als een rode draad door de twaalf composities. In oktober start een uitgebreide tour.

Close Beauty is Jan Akkerman’s negentiende studioalbum onder zijn eigen naam, gevuld met composities die hij in de afgelopen jaren schreef. Akkerman bereidde tientallen stukken in zijn huisstudio voor, waarna hij de beste uitkoos om in de Neck Studio van Marten Haak op te nemen met zijn vaste bandleden Marijn van den Berg (drums), David de Marez Oyens (bas) en Coen Molenaar (toetsen). Laatstgenoemde tekende ook voor de productie van Close Beauty. Van het wijdse geluid in Beyond The Horizon, Tommy’s Anniversary en Meanwhile in St. Tropez, de melancholie van Passagaglia en Reunion tot het speelplezier in Good Body Every Evening en de geraffineerde opener Spiritual Privacy: Close Beauty laat zich in de beste Akkermantraditie niet in een hokje plaatsen.

Jan Akkerman: “Ik heb altijd kunnen zeggen dat geen twee albums van mij hetzelfde klinken. Altijd wil ik dingen blijven ontdekken. Toots Thielemans zei ooit tegen me: jouw timing, dat is jouw handtekening, jouw autogram. Voor Close Beauty geldt precies hetzelfde. Als je te dicht op de koe staat, zie je ook niet dat het een koe is.’

Jan Akkerman live: 11 oktober in Gebr. Nobel, Leiden; 12 oktober in ECI Cultuurfabriek, Roermond; 14 oktober in Floralis, Lisse; 19 oktober in Piet Mondriaan Theater, Abcoude; 1 november in Iduna, Drachten; 2 november in Altstadt, Eindhoven; 8 november in Volt, Sittard; 9 november in Manifesto, Hoorn;  23 november in Beauforthuis, Austerlitz; 6 december in Kroepoekfabriek, Vlaardingen; 7 december in Gashouder, Dedemsvaart; 13 december in De Vorstin, Hilversum; 21 december in Heyhoef, Tilburg; 24 december in Flux, Zaandam;  28 december in De Noot, Hoogland; 29 december in Doornroosje, Nijmegen; 4 januari 2020 in Cacaofabriek, Helmond; 10 januari in Corneel, Lelystad; 17 januari in Duycker, Hoofddorp; 25 januari in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer.