Tourtip: Jeffrey Foucault

28 augustus 2018

Jeffrey Foucault komt naar Nederland. Hij begint zijn tour aanstaande zondag 2 september in het knusse Beusichem nabij Culemborg, op het festival Theater aan de Markt. Daarna geeft de Amerikaan met zijn band – een onvervalste americanageheimtip – nog vijf optredens in de Lage Landen. Mijn gedachten gaan even terug naar onze eerste – wat ongemakkelijke – kennismaking.

Het moet in 2006 zijn geweest dat ik Jeffrey Foucault voor het eerst zag optreden. Het was in In The Woods in de bossen van Lage Vuursche. (Inmiddels is de locatie verhuisd naar Leusden.) Hij deed een dubbelconcert met zijn vrouw Kris Delmhorst. Dat wil zeggen, het waren twee concerten en eerlijk gezegd was ik daar om haar. Ze had net een album uit – Strange Conversation – dat ik maar niet uit mijn cd-speler kreeg, met teksten die waren gebaseerd op poëzie van e e cummings, Lord Byron en andere grote dichters.

Ik had geregeld dat ik haar vooraf voor Heaven kon interviewen. Dat gesprek moest plaatsvinden in het zijvertrek, waar ook het plaatselijke bibliotheekje onderdak had gevonden, en dat als kleedkamer/antichambre diende. “Maar ik heb eveneens een album uit”, zei Jeffrey Foucault toen ik me voorstelde. Hij zat er uiteraard ook, er was geen andere plek om je terug te trekken. ‘What the f*ck’, dacht ik. Ik kom hier voor je vrouw en niet voor jou. Toevallig had ik zijn album aangeschaft – Ghost Repeater was door de site alt.country.nl verkozen tot plaat van het jaar –, maar het raakte me niet zo diep als Strange Conversation.

Zijn opmerking bracht zowel mij als zijn echtgenote enigszins in verlegenheid. Ik kan trouwens niet voor haar spreken, want veel aardiger en wellevender dan Kris Delmhorst zijn er weinig. De timide schoonheid deed in ieder geval voorkomen dat ze het niet erg vond als ik ook haar man zou spreken. Dus deed ik twee interviews, waarvan één totaal onvoorbereid, eigenlijk meer om haar niet voor het hoofd te stoten. Later bedacht ik – ter verdediging van het gedrag van Foucault – dat er ook wel weer moed voor nodig is om jezelf zo naar voren te schuiven. Zonder die gedrevenheid red je het waarschijnlijk niet als artiest.

Na Ghost Repeater schafte ik nog diverse albums van hem aan: Shoot The Moon Right Between The Eyes (2008), Cold Satellite (2010) en Horse Latitudes (2011). Doorleefde muziek in de traditie van country/folk/blues singer-songwriters als Greg Brown, Chris Smither en John Prine – zijn grote idool, hij maakte een tribute-album in kleine oplage.

Sinds een jaar of vier werkt Foucault nauw samen met drummer Billy Conway (ex-Morphine) en is zijn muziek wat steviger richting blues getrokken. Dus mooi dat hij voor deze tournee met band komt: de genoemde Conway op drums, Jeremy Moses Curtis op bas en Eric Heywood op pedal steel. Zijn vrouw Kris is niet van de partij. Persoonlijk vind ik dat jammer. Maar zij komt in het voorjaar touren.

Het interview met Kris Delmhorst verscheen in Heaven 46 (jan/feb 2007), het interview met Jeffrey Foucault een editie later Heaven 47 (mrt/apr 2007).

Jeffrey Foucault live: 2 september op Theater aan de Markt in Beusichem (gratis); 3 september in Meneer Frits, Eindhoven; 4 september in Luxorlive, Arnhem; 5 september; in ’t Zwijnshoofd, Bergen op Zoom; 7 september in Patronaat, Haarlem; 8 september in N9, Eeklo (België).