Tourtip: John Gorka

21 maart 2019

Heaven is altijd fan geweest van John Gorka, de Amerikaanse singer-songwriter met de poëtische teksten en de fraaie bariton. Eigenlijk al sinds zijn formidabele debuutalbum I Know uit 1987 met songs als I Saw A Stranger With Your Hair en Love Is Our Cross To Bear.

Vele albums volgden. De teller staat inmiddels op bijna twintig. Je moet wel een hele grote fan zijn om die allemaal aan te willen schaffen. Ik ben een groot liefhebber en kom tot negen albums. Het is een beetje het lot van een singer-songwriter. Zij of hij voegt steeds weer tien tot twaalf liedjes toe aan een – in het geval van Gorka zeer zeker – imposant oeuvre, maar heel verschillend qua sound en aanpak zijn die liedjes toch ook weer niet. En op den duur raakt zo’n muzikant een beetje buiten beeld, overspoeld als we worden door steeds weer nieuwe namen en talenten.

Maar wanneer iemand van het kaliber John Gorka ons land weer eens aandoet, is dat een mooie gelegenheid te kennismaking te hernieuwen. En voor wie hem nog niet kent, Gorka is – naast een songwriter uit de hoogste categorie - een uitvoerend artiest die weet te boeien, wat niet evident is. Hij is altijd bereid dat ene liedje, dat jouw favoriet is, te laten horen. Speciaal voor jou.

John Gorka live: 4 april in Theater De Wegwijzer, Nieuw en St Joosland; 5 april in Xinix Poppodium, Nieuwendijk; 6 april in In the Woods, Leusden; 7 april in De Oude Veiling, Aalsmeer, 8 april in Meneer Frits, Eindhoven.