Tourtip: Kacy & Clayton

12 februari 2020

Het album Carying On van het Canadese duo Kacy (Anderson) en Clayton (Linthicum) vond ik zelf een van de verrassendste americana-albums van het afgelopen jaar. Het duo timmert al langer aan de weg en was ook Wilco-voorman Jeff Tweedy opgevallen die het album produceerde en opnam in zijn beroemde Loft in Chicago.

Het is moeilijk precies de vinger te leggen op wat de muziek van Kacy & Clayton zo speciaal maakt. Ze zijn elkaars nicht en neef en mogelijk is het die bloedband die voor magie zorgt. Hun muziek is door Heaven magazine al eens mooi omschreven als ‘een modern huwelijk tussen Fairport Convention en Gillian Welch’. En dat is dan niet alleen in stijlen, maar ook in tijd. Want hoewel hun songs echt wel van deze tijd zijn, schimmert er altijd iets van het verleden doorheen. En dan vooral het gevoel van onbevangen speelsheid dat in de jaren zestig en zeventig nog de overhand had.

Jeff Tweedy geeft de muziek op Carrying On een iets sterkere countryfeel mee dan op hun voorgaande platen, waarvan hij The Siren’s Song ook al produceerde. Het is duidelijk, Tweedy is fan. Welke americana-liefhebber kan dit duo dan aan zich voorbij laten gaan?

Kacy & Clayton: 12 februari in ’t Rozenknopje, Eindhoven; 14 februari in Merleyn, Nijmegen; 15 februari in de Lutherse Kerk, Groningen; 16 februari in TivoliVredenburg, Utrecht.