Tourtip: Mandolin Orange

4 april 2019

De muziek bracht Emily Frantz en Andrew Marlin bij elkaar, en al jaren deelt het stel ook buiten studio en podium lief en leed. Mandolin Orange veroverde de harten van een groeiende schare fans, dankzij sterk eigen materiaal, het samenspel van mandoline, gitaar en fiddle, en vooral Frantz’ glasheldere zang en Marlin’s hartverscheurend mooie bariton. Tides Of A Teardrop is het zesde album van deze match made in heaven.

In de nieuwe Heaven die 12 april verschijnt staat een dat Eddie Aarts had met de mannelijke wederhelft van het duo. Andrew Marlin benadrukt dat Tides Of A Teardrop – hoewel de persoonlijkste Mandolin Orange plaat, en iets stemmiger dan zijn succesvolle voorganger Blindfaller – toch vooral een team effort is. Het duo betrok voor het eerst ook nadrukkelijk de muzikanten met wie ze touren. Marlin is uitgesproken enthousiast over de inbreng van gitarist Josh Oliver, bassist Clint Mullican en drummer Joe Westerlund. “Ze verrasten me vooral doordat ze het materiaal dat me zo na aan het hart lag op precies de juiste momenten de gewenste hoeveelheid agressie meegaven”. Hij merkt mijn verbazing over die term en nuanceert. “Muzikaal schuilt echt onderliggende agressie in sommige tracks. Ingetogen weliswaar, maar voor mij essentieel.”

Mandoline Orange live: 10 mei in De Oosterpoort, Groningen; 11 mei in Doornroosje, Nijmegen; 12 mei in Paradiso, Amsterdam; 13 mei in DOK, Gent.

Het volledige interview is te lezen in Popmagazine Heaven #3 2019, dat 12 april bij de abonnees ligt en 16 april in de (betere) boekhandel en platenzaak.