Tourtip: Mary Gauthier

5 oktober 2018

Op het dit voorjaar verschenen Rifles & Rosary Beads bezingt Mary Gauthier voor het eerst niet haar eigen zielenpijn. Ze vertolkt het leed van oorlogsveteranen – coauteurs van de liedjes – en hun familieleden. Binnenkort komt ze met haar helende liedjes naar hier.

Dit voorjaar interviewde Marcel Haerkens haar voor het magazine. Enkele citaten:

Gauthier: “Vijf jaar geleden vroeg songschrijver Darden Smith me of ik interesse had mee te doen aan Songwriting With Soldiers en ik heb geen seconde geaarzeld. Darden heeft dat project in het leven geroepen om professionele singer-songwriters de ervaringen van getraumatiseerde oorlogsveteranen te laten vertalen in liedjes. De veteranen hebben gevochten in Irak, Afghanistan of zelfs nog Vietnam. Ze staan als coauteur vermeld omdat het hun verhalen zijn.” De bedoeling is vooral de gevolgen voor hen en hun naaste familie te verlichten, en meer begrip te kweken voor hun situatie. Smith c.s. hebben ook een fonds opgericht voor financiële steun aan de veteranen. “Naast het feit dat ik een goed doel steun was het voor mij ook een mooie manier om mijn stiel meer gelaagdheid te geven.”

“Het ging me gemakkelijker af dan ik had gedacht ondanks het feit dat ik geen ervaring heb met liedjes leveren op bestelling. Ik heb er veertig geschreven en elf daarvan geselecteerd voor het album. Zo heb ik een mooi aaneensluitend geheel kunnen maken waarin alle gemoedstoestanden en emoties op natuurlijke wijze aan bod komen. Het ontstaansproces was best heftig, maar het resultaat is des te bevredigender.”

Het volledige interview is verschenen in Popmagazine Heaven mei/juni 2018

Mary Gauthier live: 16 oktober in Parkstad Limburg Theaters, Heerlen; 17 oktober in De Vorstin, Hilversum; 18 oktober in Schouwburg De Meerse, Hoofddorp; 19 oktober in Podium onder de Toren, Grootschermer; 20 oktober in De Harmonie, Leeuwarden; 21 oktober in Dorpshuis De Schalm, Westwoud; 21 oktober in de Waalse Kerk, Amsterdam; 23 oktober in De Goudse Schouwburg, Gouda; 24 oktober in Lux, Nijmegen; 25 oktober in Theater Hof 88, Almelo; 26 oktober in Theaters Tilburg, Tilburg; 27 oktober in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; 28 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht. Mary Gauthier wordt bij haar optreden vergezeld door violiste Michele Gazich en singer-songwriter Jaimee Harris.