Tourtip: Matt Andersen

13 december 2019

In maart van dit jaar verscheen Halfway Home By Morning van de Canadees Matt Andersen. Zoals altijd combineert de grote man daarop diverse rootsstijlen en brengt die met veel soul. Kort na de release van het album deed hij één nagenoeg uitverkochte show in Nederland in de grote zaal van Tivoli Vredenburg. Dit weekend keert hij terug voor twee optredens.

Bluesliefhebbers hier ten lande kende hem al langer als een zwaargewicht –  letterlijk en figuurlijk – maar pas zijn negende album Weightless werd hier officieel uitgebracht. Dat was in 2014. “Wat ruim twee miljoen YouTube-views al niet vermogen”, zei Matt Andersen indertijd tegen Marcel Haerkens die hem voor Popmagazine Heaven sprak. “

Matt Andersen behoort tot de weinige popmuzikanten, die door hun ouders zijn gepusht om van hun hobby hun beroep te maken, terwijl vader achter de lopende band in de fabriek de kost moest verdienen. “In onze familie speelt bijna iedereen meerdere instrumenten. Het zit in onze genen. Maar om er van rond te kunnen komen is een ander verhaal. Natuurlijk wilde ik niets liever dan de muziek in, al was ik tegelijkertijd huiverig dat ik het niet zou redden. Uiteindelijk ben ik dan toch in het diepe gesprongen, want overdag werken en ’s avonds optreden bleek op den duur niet vol te houden.”

Als gitarist speelde Andersen met allerlei coverbandjes in het Canadese kroeg-circuit, waar hij met lange indringende solo’s een reputatie als gitaarbeul opbouwde. Behept met korte dikke vingers kreeg hij het alias Stubby Fingers, tot op de dag van vandaag de naam van zijn website. “Ik kon moeilijk akkoorden pakken en drukte vaak per ongeluk met één vinger twee snaren tegelijk in. Zo ontwikkel je natuurlijk wel een heel eigen stijl.”

Matt Andersen live: zaterdag 14 december in Musis, Arnhem; zondag 15 december in Stadsschouwburg, Groningen.