Tourtip: Nathan Bell

15 november 2018

Een carrière die van veertig jaar is niet veel musici gegund. De in Chattanooga, Texas woonachtige singer-songwriter Nathan Bell is in de wereld van de Amerikaanse muziek een bijzondere verschijning vanaf de jaren zeventig. Zijn onversneden liedteksten over sociaal onrecht en het machtsmisbruik van politici omlijst hij met een unieke speelwijze op gitaar en mandoline.

Met de nieuwe cd Loves Bones And Stars, Love’s Bones And Stars in zijn koffer betreedt de troubadour de komende periode de Nederlandse podia. De gepassioneerde singer-songwriter verwerkt in zijn omvangrijke oeuvre de levensverhalen van de Amerikaanse arbeiders. Bell zet daarmee de traditie voort van het sociale engagement van legendarische voorlopers als Leadbelly, Woody Guthrie en Bob Dylan.

Na recent een drieluik van albums in deze lijn te hebben uitgebracht heeft hij op zijn jongste album ruimte gemaakt voor liedjes die handelen over de immateriële geneugten die zijn eigen leven bepalen. “They were songs about how you need everything, and almost nothing, to be happy, if you have love.”  Dat daarbij het bestaan als familieman hem inspireert en mild stemt blijkt uit de fraaie lofliedjes voor zijn vrouw (I Would Be A Blackbird) en kinderen (A Day Like This & My Kid).

Nathan Bell live: 27 november in Puur Wit, Terheijden; 28 november in Tivoli/Vredenburg, Utrecht; 30 november in Café de Amer, Amen; 1 december in Beeldentuin Nic Jonk, Grootschermer; 2 december op landgoed Thedinghsweert, Tiel; 3 december in Meneer Frits, Eindhoven; 4 december in Blue Room, Den Bosch; 6 december in Walhalla, Rotterdam; 7 december in Slotplaats, Bakkeveen; 9 december in Q-Factory, Amsterdam.