Tourtip: Over The Rhine

26 oktober 2018

De echtelieden Linford Detweiler (53) en Karin Bergquist (51) – samen Over The Rhine sinds 1989 – verruilden zo’n twaalf jaar geleden Cincinnati, Ohio voor het platteland een kilometer of zestig verderop. Daar kochten ze een boerderij met een eeuwenoude schuur. Ze staken hun verdiensten vrijwel geheel in de restauratie van de schuur. Het moet een artistiek podium worden.

De omgeving past bij hun muziek, die steeds arcadischer is gaan klinken. Detweiler: “Het vertrek uit de stad heeft ons leven veranderd. We kenden geen enkele naam van planten, dieren, bomen en kruiden. We zijn ze gaan leren, en sindsdien duiken ze op in onze teksten. Ik kan niks meenemen in mijn graf, maar ik probeer goed voor ze te zorgen. We genieten van optreden in grote steden en van thuiskomen in iets heel anders.”

Het in vijf jaar geleden verschenen dubbel-album Live From The Edge Of The World, bestond uit drie concerten die ze opnamen in een tent bij hun schuur, twee avonden en een middag en laat goed horen tot wat het echtpaar live in staat is. Niet voor niets zijn ze graag geziene gasten in de Lage Landen.

Over The Rhine live: 2 november in Junushoff, Wageningen; 3 november in Doopsgezinde Kerk, Middelburg; 4 november op Rootzz, Breda; 6 november in TivoliVredenburg, Utrecht; 8 november in De Oosterpoort, Groningen; 9 november in De Wildeman, Leuven; 10 november in Het Nieuwe Dijkhuis, Doetinchem