Tourtip: Unsung Heroes Too

8 februari 2019

In een nieuwe reeks Unsung Heroes-voorstellingen geven Yorick van Norden en Anne Soldaat een vervolg aan hun eerdere concerten in 2016 en 2017. Ze brengen andermaal liedjes ten gehore van tegen wil en dank in de vergetelheid geraakte helden en heldinnen. Aan al deze muzikanten uit de jaren zestig en zeventig kleeft wel een verhaal van misère of een bizarre samenloop van omstandigheden. Dat vertellen Yorick en Anne er graag bij.

De optredens en het bijbehorende tweede album zijn snedig ‘Unsung Heroes Too’ getiteld. Onder de door het gelegenheidsduo geselecteerde ondergewaardeerde artiesten prijken namen als John Cale, Sandy Denny, Gerry Rafferty, Tim Buckley, Nicky Hopkins en Michael Nesmith. Daarbij zullen de heren ook eigen werk spelen en daar uitgebreid de totstandkoming van uit de doeken doen.

Geconfronteerd met Yorick van Norden & Anne Soldaat krijg je onwillekeurig het gevoel van ‘onder popprofessoren’ te verkeren. Zoals dat tweetal over hun door de grote boze buitenwereld vergeten helden praat, dat is niet alleen pure liefde, maar ook diepgewortelde stielkennis. Liefdevol ontfermen ze zich over prachtsongs, die in een heel enkel geval nog deel uitmaken van het collectieve geheugen, maar dan wel onder een dikke laag roest. 

Elke vergeten parel wordt door de twee weer opgeblonken, waarbij ze zich laten leiden door hun popromantiek, smaak en vakkennis. Alleen als je zelf lid bent van het gilde der songsmeden, en dat zijn zij, dan mag je zo ingrijpend met je tengels aan andermans werk zitten. Het respect en evenzeer de muzikantenpret is groot. Het resultaat is elke keer weer om van te watertanden.

Anne Soldaat (1965) bracht in 2015 zijn gevierde vierde soloalbum Talks Little, Kills Many uit op Excelsior Recordings en toerde afgelopen jaar veelvuldig met Tim Knol. Eerder was hij als gitarist, zanger en songschrijver actief in de band Daryll-Ann en speelde hij bij diezelfde Tim Knol en Clean Pete.

Yorick van Norden (1986) bracht afgelopen jaar zijn alom geprezen en met een Edison nominatie bekroonde album The Jester uit. In 2015 debuteerde hij met Happy Hunting Ground op Excelsior Recordings en werd kort daarop uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent. Eerder was hij frontman van de Haarlemse band The Hype.

Yorick van Norden & Anne Soldaat: Unsung Heroes Too: 2 maart in De Tamboer, Hoogeveen; 14 maart in Metropool, Hengelo; 16 maart in De Tuin, Leusden; 17 maar in Aan de Slag, Culemborg; 21 maart in De Meerse, Hoofddorp, 22 maart in Lewinski, Sneek; 23 maar in West End Theater, Terschelling; 24 maart in De Roode Bioscoop, Amsterdam; 26 maart in Verkadefabriek, Den Bosch; 31 maart in Patronaat, Haarlem; 4 april in De Harmonie, Edam; 5 april in MiCasaSuCasa, Baarn, 6 april in De Amer, Amen; 7 april in Fluor, Amersfoort.