Tourtip: Yorick van Norden

28 september 2018

Yorick van Norden bijt de spits af in de serie Heaven Presents… In het verleden hebben we de naam van het blad sporadisch verbonden aan concerten. Dat doen we vanaf nu vaker. Gewoon omdat we vinden dat sommige uitstekende maar nog te onbekende artiesten best een opkontje kunnen gebruiken. Van Norden is een artiest die we een zeer warm hart toedragen. Zijn recent verschenen tweede album The Jester is een welluidend staaltje heavenly music. Talloze verwijzingen en echo’s naar zijn favoriete jaren zestig, en toch muziek van nu met een duidelijk eigen signatuur.

In het magazine dat nu in de winkel ligt staat een groot interview met Van Norden, waarin hij natuurlijk ook praat over zijn nieuwe plaat The Jester, de de opvolger van zijn solodebuut Happy Hunting Ground. “Ik wil me voornamelijk als songschrijver blijven ontwikkelen, niet in herhaling vervallen. De nieuwe nummers zijn soms wat abstracter, qua vormen, sfeer en toonzetting. Mijn eerste soloplaat had veel energieke uptempo nummers, zoals ik vroeger met The Hype speelde. Maar ik heb ook veel kleinere liedjes geschreven. Ik had het gevoel dat ik genoeg had om een experiment aan te gaan door zulke nummers op de plaat te zetten. Dat is een heel andere benadering, de band loslaten en liedjes opbouwen vanuit de prille essentie van gitaar of piano en stem, en dan kiezen voor klassieke orkestratie. De helft van de plaat is vanuit dat idee gearrangeerd. Winter zing ik drie-, vierstemmig, soms wel twaalf stemmen tegelijk. Een soort Beach Boys-manier. Het lijkt een kerstnummer, met opzettelijk veel clichés in de eerste twee coupletten, snowflakes falling, Santa calling, maar het laatste couplet veegt dat hele kerstidee weg. Clichés benoemen om het contrast te vergroten. Ik hoorde dat mijn oude gitaardocent heel ziek was en waarschijnlijk zou overlijden. Ik weet nog dat ik daar als tienjarig jongetje heen ging, hij heeft me zo veel geleerd. Ik schreef vanuit het gevoel dat het altijd winter zou blijven. Gelukkig leeft hij nog.”

Zie ook: Yorick van Norden in Amerika

Heaven Presents… Yorick van Norden: 30 september, Platoplanet, Groningen; 5 oktober De Amer, Amen; 6 oktober, Molen De Ster, Utrecht; 12 oktober, Mezz, Breda, 27 oktober, Victorie, Alkmaar; 28 oktober, Underground, Lelystad.