Tweede leven voor Munich Records

4 augustus 2017

Na een sluimerend bestaan van vijf jaar krijgt Munich Records, een van de oudste labels van Nederland, een tweede leven. De eerste uitgave wordt in oktober het nieuwe soloalbum van Ernst Jansz (Doe Maar, CCC Inc.). Opgericht in 1948 als Munnickendam en in 1972 omgedoopt tot Munich Records, kent het label een rijke geschiedenis met artiesten als Rory Block (Lovin' Whiskey was een grote hit), Gert Vlok Nel en Barrelhouse. Daarnaast vertegenwoordigde Munich tal van internationaal gerenommeerde labels als World Circuit, Rounder, Alligator en Ace.

Door teruglopende verkoopcijfers kon het kleine Munich het niet bolwerken en werd het begin dit decennium overgenomen door V2. Labelmanager Boudewijn van Wijk maakte met Munich de overstap: “Bij V2 leidde Munich een sluimerend bestaan, maar opgedoekt is het nooit. V2 is natuurlijk meer gericht op indiepop en artiesten die je op Lowlands kunt verwachten, maar bijvoorbeeld Barrelhouse en Maite Hontelé brachten we ook uit. Dat bleven dan toch wel een beetje vreemden eenden in de bijt, dus bedachten dat het een goed idee was Munich nieuw leven in te blazen. Onder liefhebbers van americana, blues en wereldmuziek heeft het nog altijd een goede naam en daarom is het een uitstekende paraplu om muziek onder uit te brengen die in eerste instantie vooral fijnproevers aanspreekt en mensen die wat minder op mainstream zijn gericht. Het is overigens niet bedoeling dat Munich een retrolabel wordt. We willen een mix van bekend en nieuw talent. We willen nadrukkelijk ook met jonge artiesten gaan werken om samen met hen iets op te bouwen.”

Ernst Jansz bijt dus in oktober het spits af en verder staan albums op stapel van onder meer Jay Roon & The Loose Ends (een zijproject van Jeroen Mesker van Maison du Malheur), Jaap Boots, mondharmonicavirtuoos Giles Robson en trompettiste Maite Hontelé.