Ty Segall: uit de garage

27 november 2012

Ty Segall zou weleens een artiest kunnen zijn van wie je later met trots kunt zeggen dat je hem nog hebt zien spelen in het clubcircuit. Zondag aanstaande sluit hij het Utrechtse festival Le Guess Who? af in poptempel Tivoli.

De Amerikaanse garagerocker Ty Segall beleeft een buitengewoon productief jaar. Sinds hij vorig jaar zomer met Goodbye Bread doorbrak naar een groter publiek, lijkt de carrière van de gewezen Epsilons-voorman in een stroomversnelling te zijn geraakt.

Het begon dit voorjaar met het album Hair, dat hij maakte samen met White Fence, een pseudoniem van Timothy Presley, beter bekend als gitarist en bassist van de Texaanse garagerockers Strange Boys. Door een lofi-mengeling van Beatleske pop en Syd Barrett-achtige psych-folk was Hair Segall’s meest toegankelijke plaat. Al liet hij enkele maanden later op het onder de naam Ty Segall Band uitgebrachte Slaughterhouse horen de keiharde rock beslist niet vaarwel te hebben gezegd.

Onlangs verscheen Twins en daarop laat Segall weer blijken compositorisch schatplichtig te zijn aan The Beatles – met name Paul McCartney – ook al stopt hij zijn popliedjes bij voorkeur in een stevig psychedelisch garagerock-korset. Daardoor zijn ze zeker niet geschikt zijn voor een miljoenenpubliek, al kan niemand ontkennen dat Twins Segall’s beste, veelzijdigste en meest coherente plaat tot op heden is.

Het album bevestigt in ieder geval zijn rijzende ster als een van de leidende indierockers van dit moment. Dit is zo’n artiest van wie je later met trots kunt zeggen dat je hem nog hebt zien spelen in het clubcircuit.

Ty Segall live op Le Guess Who?: zondag 2 december om in Tivoli, Utrecht.