Uniek festival in Rotterdam

1 juni 2018

In het weekend van vrijdag 22 juni tot zondag 24 juni is het Pijnackerplein in het Oude Noorden in Rotterdam weer het decor van een van uniekste festivals van Nederland: Rotterdam Bluegrass Festival.

Op het Pijnackerplein midden in de volkswijk het Oude Noorden in Rotterdam staat een prachtige muziekkoepel. Tot tien jaar geleden werd daar nooit muziek gespeeld. Dat veranderde toen Guido de Groot, cartoonist, bluegrass-liefhebber en wijkbewoner in 2009 met het plan kwam om er een festival te houden, en daarvoor wat bluegrassbands uitnodigde om in de koepel te spelen. Het resulteerde in een buurtfeest met 250 bezoekers, op een klein hoekje van het plein. Na twee jaar stilte blies Guido het idee weer nieuw leven in, mét professionaliseringsslag. Hij richtte de stichting Kito Events op, organiseerde in 2012 de tweede editie en sindsdien vindt het Rotterdam Bluegrass Festival elk jaar plaats.

Elk jaar komen er steeds meer bezoekers en spelen er steeds bekendere bands, die van over de hele wereld speciaal naar het festival reizen om op te treden. Het festival is uitgegroeid van  buurtfeest  tot internationaal muziekevenement waar niet alleen buurtbewoners en Rotterdammers op af komen, maar muziekliefhebbers uit heel Nederland, Europa en daarbuiten. De laatste jaren trekt het festival jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. Toch blijft het gevoel van een buurtfeest behouden en dat koesteren we ook. Waar je ook vandaan komt en wat je achtergrond ook is, je bent tijdens het festival even bewoner van het Oude Noorden en lid van de bluegrassfamilie. Ook de artiesten voelen zich tijdelijk een Rotterdamse local. Het Rotterdam Bluegrass Festival is dus eigenlijk een internationaal buurtfeest.

Naast muziek van wereldformaat worden ook alle andere zintuigen geprikkeld met activiteiten voor jong en oud. Het meest bekende is de Comics Corner, waar de  crème de la crème van Nederlandse striptekenaars en kunstenaars hun werk laten zien. Tijdens diverse kinderworkshops kunnen kinderen (en hun ouders) zich creatief helemaal uitleven. Voor amateur- en (semi-)professionele musici zijn er muziekworkshops door gerenommeerde musici. Verder kun je op de Bluegrass Market lekker naar spullen struinen En staan er elk jaar speciale verrassingsacts op het programma. De eettentjes worden niet alleen geselecteerd op hun uitstraling, maar ook op kwaliteit, versheid en variëteit en bij de bar word je lekker snel bediend. Daarnaast zijn wij trots op onze toiletjuffrouw Janny, The Queen of Dixieland, die ervoor zorgt dat de toiletten misschien wel de schoonste festival-toiletten van de wereld zijn. Kortom: het Rotterdam Bluegrass Festival is een totaalervaring.

Rotterdam Bluegrass Festival; vrijdag 22 juni, zaterdag 23 juni en zondag 24 juni op het Pijnackerplein in Rotterdam met onder meer CC Stoneking, Lead Beaters & De Likt, The Hooten Hallers, Blue Grass Boogiemen, Son of Dave en Old Ditch Riverhoppers. Het festival is gratis toegankelijk.