Unieke rockumentaire over Kurt Cobain

13 mei 2015

Met Montage Of Heck over het leven van Kurt Cobain maakte regisseur Brett Morgen een rockumentaire die unaniem zeer lovend is ontvangen. Het is de eerste film over de voorman van Nirvana waaraan zijn familie volledig meewerkte. Morgen kreeg toegang tot meer dan tweehonderd uur beeldmateriaal uit het privé-archief van de grungerocker, die de mythe rond hemzelf wilde afbreken en begrip vroeg voor de mens en kunstenaar die hij was.

Tegen wil en dank was Kurt Cobain de grootste rockster van zijn generatie toen hij op 5 april 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De afgelopen twintig jaar verschenen er meerdere boeken en documentaires over hem, maar nooit met toestemming of medewerking van zijn familie. Cobain’s weduwe Courtney Love benaderde Brett Morgen al zo’n acht jaar geleden. Zijn dochter Frances Bean werd bij de productie betrokken en de Nederlander Hisko Hulsing is goeddeels verantwoordelijk voor de fraaie animaties.

Morgen besloot het aantal interviews te beperken en Cobain vooral tot leven te wekken door middel van al het unieke beeld en geluid dat hem ter beschikking stond. “Ik wilde hem zelf zijn verhaal laten vertellen door middel van zijn kunst. Want alle artiesten maken autobiografisch werk. Ik had toegang tot volledig rauw materiaal: tweehonderd uur audio en vierduizend pagina’s dagboekfragmenten. Die ongefilterde media zitten vol waarheden. Ik geloof dat dit het meest complete portret van Cobain is geworden.”

Er ging veel mis in het leven van Cobain, maar Morgen heeft met Montage Of Heck geen moralistische documentaire willen maken. “De film is niet bedoeld om te onderwijzen. Ik probeer een ervaring te creëren. Ik hoop dat mensen Cobain gaan begrijpen, net zoals ik hem ben gaan begrijpen. Zelf kende ik zijn muziek niet zo goed. Nu waardeer ik hem niet zozeer als rockster maar als kunstenaar. Een artiest met hoofdletter A.”

Bekijk het complete interview

Montage Of Heck verschijnt op 3 juni op dvd en blu-ray.

© FaceCulture