Van fulltime punker tot office rocker

11 mei 2017

De tijden dat Marien Nicotine stad, land én buitenland afreisde als gitarist van de Rotterdamse punkband The Apers liggen ver achter hem. Daarvoor in de plaats kwamen een baan met zekere verantwoordelijkheid - chef Studio NRC - en een druk gezinsleven. Maar afscheid nemen van die verslavende drie-akkoordenschema's, dat nooit. Dankzij vriendenband The Windowsill blijft het vlammetje branden. Zaterdag wordt het nieuwe album gepresenteerd.

Van 130 shows per jaar naar hooguit een stuk of zeven. De transformatie van fulltime punker tot office rocker als zanger-gitarist én voornaamste componist van The Windowsill bevalt hem prima. Marien Jonkers (39), zoals hij in het echt heet, heeft de juiste balans gevonden. "Wat is er mooier dan muziek maken met je beste vrienden!? De een gaat voetballen, de volgende vissen en wij maken om de twee jaar hetzelfde plaatje en treden een paar keer op. We hebben enkele regels, waar iedereen zich gelukkig aan houdt: het moet niet op werk gaan lijken en we gaan geen ruzie maken."

The Windowsill is The Apers lichting 2000-2005, zonder voorman-bassist Kevin Aper maar met gitarist Sander Wire van geestverwanten/stadgenoten The Accelerators. En verder dus met Ivo Backbreaker, nog altijd The Apers, op drums en Jerry Hormone, dit keer op bas. De laatste heeft het ook druk met zijn schrijfactiviteiten en zijn andere muzikale project, The Jerry Hormone Ego Trip. Dat was mede de reden dat hij ontbrak toen de groepsfoto voor het jongste album werd gemaakt. "Het artwork moest naar de drukker", is volgens Marien de verklaring voor de aanwezigheid op de foto van zijn jongste telg Mink die ter verduidelijking een briefje ophoudt: Jerry Hormone is still a member of the band, he just didn't show up today

Ramones

Zijn muzikale reis begon met een tapeje Dead Kennedys. Daarna maakte hij kennis met The Queers en dook hij verder in de historie met The Beatles en Buddy Holly. In 1994 maakte het album Dookie van Green Day grote indruk. "En dan kom je er dus achter dat alles samenkomt bij de Ramones. Acid Eaters was het eerste album dat ik van hen hoorde, een plaat vol covers. Met Kevin was ik bij het afscheidsconcert, in 1996 in Paradiso. Dat was het begin van The Apers. Zoals de Ramones, dat wilden wij ook zijn."

Hij heeft het weleens geprobeerd, andersoortige muziek schrijven. "Maar ik kom telkens weer bij die drie akkoorden van de Ramones en afgeleiden daarvan. Een stel simpele liedjes waarmee we weer vijfhonderd mensen hopen blij te maken. Voor de omgeving spelen we nog gewoon punk, maar we hebben het niet meer over de moeilijkste onderwerpen. Anders dan voorheen denken we langer na over de productie en de mix. De drempel om iets op te nemen is lager. Vroeger boekte je een studio voor tien dagen en dat was het. Nu kun je thuis eindeloos knutselen. Ook van groot belang is het eindproduct. Het moet er gewoon goed uitzien."

Oh ja, het jongste album van The Windowsill heet MYOKoM. Wat staat voor Make Your Own Kind of Music. Uitgebracht als lp en cd bij Shield. De albumpresentatie is 13 mei om 21.00 uur in V11, Rotterdam.