Van Wild Thing naar graancirkels

5 februari 2013

Reg Presley leefde van maar niet voor de muziek. Graancirkels en UFO’s waren zijn grote passie. Zijn compositie Love Is All Around maakte hem rijk door Wet Wet Wet’s versie, in 1994 vijftien weken nummer één op de Britse hitparade. De revenuen stak Presley in zijn onderzoek naar buitenaardse verschijnselen, resulterend in het boek Wild Things They Don’t Tell Us. Reg Presley (71) overleed gisteren aan de gevolgen van longkanker.

The Troggs en Reg Presley zijn voor eeuwig verbonden met Wild Thing. Ze namen Chip Taylor’s compositie in één keer op. Knippen en plakken was er niet bij in 1966, de studiotijd was beperkt tot een minuut of twintig, en Page One Records stuurde de tweede take als single de wereld in. Het eenvoudige nummer, simpel en stuwend gespeeld en rauw sensueel gezongen, stormde de hitparades binnen: nummer 2 in Engeland en Nederland, nummer 1 in Amerika. Daar kenden ze het al in de versie van The Wild Ones, een jaar eerder. Wild Thing is pure garagerock en een van de voorlopers van punk. De op een na beroemdste versie is van Jimi Hendrix, op Monterey Pop, 1967, waar hij zijn gitaar in brand stak.

Presley had door hoe het moest. Hij schreef meteen With A Girl Like You, even bonkend als Wild Thing en bij ons en in Engeland zijn eerste nummer 1 hit. In Amerika bleef de single steken op 32. De Troggs zaten daar op twee labels, Atco en Page One. Bij Atco was With A Girl Like You al de achterkant van Wild Thing, Page One bracht de single apart uit, maar het nieuwe was er al een beetje af. Atco draaide op de single per ongeluk de schrijvers om, zodat Reg Presley daar Wild Thing op zijn naam heeft.

Na I Can’t Control Myself kozen Presley en zijn makkers een zachtere aanpak, althans voor de beoogde hits. Anyway That You Want Me, Night Of The Long Grass en natuurlijk Love Is All Around deden het goed, mijn favorieten Give It To Me en Cousin Jane iets minder. Het succes in Amerika bleef beperkt doordat de groep pas in 1968 de oceaan overstak voor een tournee.

Ruzies, waarvan één te horen op de onofficiële The Troggs Tapes, trokken de groep uit elkaar. Solo, Reg Presley met Lucinda Lee, hadden ze niet veel succes. Ze kwamen weer bij elkaar en kwakkelden zo de decennia door. De merkwaardigste reünie was in 1991, toen ze Athens Andover opnamen in samenwerking met R.E.M., nadat die Love Is All Around hadden gecoverd.

Reg Presley had intussen zijn buitenaardse belangstelling ontwikkeld. De ruime opbrengst van Wet Wet Wet’s hit – gemaakt voor de film Four Weddings & A Funeral – stelde hem in staat serieus op onderzoek uit te gaan. Zijn boek Wild Things They Don’t Tell Us kreeg een gunstige ontvangst. In een radio-interview zei Presley: “Zo veel geleerden hebben theorieën ontwikkeld over buitenaardse wezens en UFO’s, en zijn gestorven zonder te weten of ze gelijk hadden.” Hij deelt helaas hun lot.