Vaudou Game: Afrikaanse funk

9 juni 2015

Na het wervelende optreden van Vaudou Game op het Leidse buitenfestival Summerjazz, vinden we backstage een bankje in de zon. Zanger/gitarist Peter Solo is alweer de rust zelve. Niets herinnert nog aan de voodooman die het publiek opzweept  in zijn met kralenkettingen behangen blote torso.

Peter Solo is het enige Afrikaanse lid van Vaudou Game, dat old school funk mengt met West-Afrikaanse voodooritmes en -zang. De band opereert vanuit het Franse Lyon, waar Solo zich ruim tien jaar geleden vestigde. Hij is geboren en getogen in Togo, dat met buurland Benin de bakermat van de Afrikaanse voodoocultuur vormt. “In het Westen leven volkomen verwrongen ideeën over voodoo”, zegt Solo. Hij wijt dat aan Hollywood, die voodoo in films heeft neergezet als een occulte gevaarlijke religie, met poppetjes en vervloekingen. “Maar het is niet eens godsdienst, het is een levenshouding die gebaseerd is op respect voor de elementen water, vuur, aarde en lucht. In voodoo zijn die elementen niet abstract: als je een vraag hebt, kun je het de elementen vragen. En je wilt ze goed stemmen en in harmonie met ze leven. Voodoo wil geen zieltjes winnen, zoals andere godsdiensten. Wie voodoo nodig heeft komt uit zichzelf.”

De voodoocultuur kent van oudsher geen melodieuze instrumenten. “De kora en balafon komen uit de moslimwereld. Die worden bespeeld door griots”, verduidelijkt Solo. Voodoomuziek is gebaseerd op percussie en zang, waarbij opzwepende ritmes en herhalingen mensen in trance brengen om zo de grenzen tussen het wereldse en het spirituele te doen vervagen. “Het element vuur is energie. Als je James Brown heb zien optreden, begrijp je de kracht die van die ritmes uitgaat. Funk is ook energie, dus is die muziek in Togo en Benin zijn funk altijd zeer populair geweest. Net als highlife en afrobeat. Al vanaf de onafhankelijkheid in de jaren zestig zijn er talloze opnamestudio’s en groepen die in Europa niet of nauwelijks bekend zijn of pas veel later zijn ontdekt, zoals Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou en El Rego. Voor DJ’s en andere vinyljagers zijn Togo en Benin nog altijd paradijzen.”

Vaudou Game's eind vorig jaar verschenen album Apiafo ademt de sfeer van James Brown en Fela Kuti. En met een werklust die ook hun grote voorbeelden kenmerkte, bouwt de band optreden voor optreden aan een groter publiek. Ze waren hier al vaker te zien, en ze zullen blijven komen. “In Nederland reageren ze bijzonder goed onze muziek.” In de Leidse Hout is te zien hoe vooral dames in de muziek opgaan. Het is geen muziek om bij stil te staan. Maar zelfs heren zie ik veelal lichtjes hun heupen bewegen. “Voodoo is peace”, roept Solo vanaf het podium. Vanaf het veld komen louter goedkeurende reacties.

Vaudou Game live: zondag 5 juli op het Afrikafestival, Hertme; zondag 19 juli op het Valkhof Festival, Nijmegen.