Veelzijdig Amsterdam Roots

16 juni 2017

Als het niet zo’n serieus onderwerp betrof zou je er om kunnen gniffelen. Maar er bestaat inderdaad een Dag van de Vluchteling. Amsterdam Roots organiseert op dinsdag 20 juni – World Refugee Day – een avondvullend programma in Pakhuis De Zwijger, met presentaties, performances en paneldiscussies. Gratis toegankelijk, maar wel aanmelden.

Het past in de nieuwe opzet van Amsterdam Roots om wereldmuziek ‘in een context’ te plaatsen, met ruimte voor discussie en verdieping. Daartoe mogen we ook de boottochten Sites of Memory Oost rekenen, die langs verhalen uit het koloniale en slavernijverleden van Amsterdam varen, met voorstellingen aan boord en aan de wal. Voor deze tochten, die twaalf keer worden uitgevoerd, van woensdag 21 tot zondag 25 juni, dient u wel een kaartje aan te schaffen.

Het hart van Amsterdam Roots is gelukkig nog altijd het gratis toegankelijke muziekfestival op zondag 25 juni in het Oosterpark, vanaf 13.00 uur tot 22.00 uur. Met voor liefhebbers van (wereld)muziek absoluut een paar optredens om naar uit te zien. Heel benieuwd zijn we naar Altin Gün, dat al vroeg in de middag psychedelische Turkse rock van vaderlandse bodem laat horen. Altijd de moeite is het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou uit Benin, met zijn opzwepende dansmuziek inmiddels een vaste waarde op menig festival. Het meest bijzonder wordt waarschijnlijk het optreden van de Chileense zangeres en accordeoniste Pascuala Ilabaca en haar band Fauna. Een grootheid in eigen land en nog zelden in Europa te zien. Haar mix van wereldpop, folk, jazz en rock klinkt anders dan andere Zuid-Amerikaanse groepen en is uitermate fris. Een wereldster in de dop.

Vast onderdeel van het festval is de Roots Bazaar met eten en originele, vaak handgemaakte producten uit de hele wereld – van Chili tot Japan tot Purmerend. Nieuw is dit jaar het circusprogramma. Net als muziek kent circus een lange en diverse traditie in alle uithoeken van de wereld. Het belooft kortom een schitterende dag in het park te worden voor jong en oud.