Veertig jaar Robert Jan Stips

3 februari 2015

Muzikale duizendpoot Robert Jan Stips is op tournee door Nederland met een liedjesprogramma dat zijn hele carrière omvat, zo’n veertig jaar. Hij is natuurlijk vooral bekend van de Nits, maar heeft eveneens een muzikaal verleden bij Supersister, Sweet D’ Buster,  Golden Earring, Freek De Jonge en anderen. Ook heeft de toetsenist en zanger tussendoor nog soloplaten gemaakt. Dat maakt zowat een reservoir van zo'n driehonderdtal liedjes waar hij tijdens deze concerten graag wil putten. Doordat het publiek op voorhand via zijn website verzoekjes kan aanvragen, is de verrassingsfactor tijdens de concerten hoog.

Stips begon zijn soloconcert in Meneer Frits in Eindhoven met een nummer van Supersister, She Was Naked, en aan het daarop volgende Holy Life ging een heel verhaal vooraf, over een tournee met de Golden Earring door de Verenigde Staten. Radar Love werd dus gespeeld, maar in een wel heel erg afwijkende versie, een walsje waarin de muziek van Chopin en Gershwin versmolten werd met de blues. Je moet het horen om het te geloven. Smash The Mirror was een nummer van Sweet D’Buster, geschreven vlak na de dood van Elvis Presley. Forever en Moneymaker werden aan elkaar geplakt en leken wel een plezierreisje door wonderbaarlijk Stips-land. Het avontuurlijke pianospel deed ons nog het meest denken aan de muziek van David Bowie en Lewis Furey. Nescio was een oudje van de Nits, waarover hij vertelde dat hij dit op cassette kreeg toegestuurd, ingespeeld met een 'één-vinger-piano-partij'. Maar hij vond het wel heel leuk, zodat hij zelfs producer werd van Nits. Later zou hij ook gaan meespelen tijdens concerten, omdat de bassist niet mee de hort op wilde. 

Een van de mooiste nummers van de avond was Springtime Coming Soon, een breekbaar nummer waarin het publiek ook even om medewerking werd gevraagd door de maat aan te geven met vingerknippen. Een buitenbeentje, zelfs in het toch al zeer gevarieerde oeuvre van Stips, is Frankie Famous Nephew, een theatraal nummer over een muzikant die beroemd wordt, als gevolg daarvan naast zijn schoenen gaat lopen en waarmee het uiteindelijk ook slecht afloopt.

Na de pauze begon Stips met een medley van liedjes van zijn eerste soloplaat Nevergreens, een nummer van Adieu Sweet Bahnhof en een stukje van een plaat van Supersister. Het klonk soms wat overdadig en bombastisch, een beetje zoals The Beach Boys zelfs (voor zover dat al kan met enkel een piano en een stem), maar daarna ook een beetje subtieler, wat me nogmaals aan Bowie deed denken. 

Het leuke hitje Hey Girl van Gruppo Sportivo werd gevolgd door het knappe subtiele Fling Thing, dat werd opgenomen in een kasteel in Italië ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Nits. Vervolgens een regelrecht hoogtepunt, I Still Believe van Sweet D’Buster, dat heel erg klonk als Cuby + The Blizzards, ook al omdat hij er een flard van de nederbluesklassier Window In My Eyes in verwerkte. Ook de Hollandse schlager Telkens Weer vond ik heel leuk gebracht. Ooit had Stips dit nummer met Willeke Alberti (ja hoor) op tv gespeeld. Doch het allerbeste muziekje van de avond was Cars And Car van het Nits-album Ting, die doordat de band op elke plaat toch iets nieuws wil doen, volledig zonder gitaren werd opgenomen. Enkel piano en klassiek slagwerk (pauken, bekkens) waren erop te horen. Stips' versie hier in Eindhoven was even mooi, met enkel piano en stem.

Voor de toegiften werd Bread nog eens uit de kast gehaald en het eigenaardige hierbij was dat Stips de baspartij enkel met zijn rechterhand kon spelen, zodat hij met gekruiste handen piano zat te spelen, een mooi zicht. Er werd feestelijk afgesloten met Over De Dijken, een hertaling van In The Dutch Mountains gemaakt door Freek de Jonge. Vermeldenswaard is dat het nummer over de Nederlandse bergen op nummer 1 had gestaan in Oostenrijk, waar ze toch wel iets van bergen afweten. Een fijne avond was het en ondanks de sobere instrumentatie toch een gevarieerd concert. Het topkwartet Radar LoveSpringtime Coming Soon, I Still Believe en Cars And Cars vormde voor mij het bewijs dat Stips al een prachtig en avontuurlijk parcours achter de rug heeft. Op naar 50 jaar RJS!

Voor speelschema raadpleeg RJSolo.