Vergeten topplaat: Catch My Soul

25 oktober 2018

Nog even en de liefhebbers kunnen hun tassen weer volladen tijdens de vijftigste editie van de enorme platen- en cd-beurs in Utrecht. Voor de vinylliefhebbers heb ik een tip: de soundtrack van Catch My Soul.

Volgens Wikipedia verscheen de film Catch My Soul (een bewerking van een musical, die losjes gebaseerd is op Shakespeare’s Othello) in 1974. Als dat klopt, is de soundtrack eerder uitgebracht, want mijn plaat geeft 1973 aan. De film heb ik nooit gezien (waarschijnlijk geen ramp, de critici waren niet positief) maar de soundtrack is echt fenomenaal.

Maar liefst 13 nummers zijn geschreven door Tony Joe White, soms in samenwerking met Jack Good (die de film produceerde). White is ook de belangrijkste zanger. Dat leidt – het wekt geen verbazing – tot heerlijk broeierige blues- en soulvolle songs, maar dan wel avontuurlijker dan de nummers van zijn soloplaten, waarschijnlijk omdat er geen commerciële druk was.

Ook Richie Havens levert een belangrijke vocale bijdrage, evenals Lance LeGault. Daarnaast zijn onder anderen ook Delaney Bramlett en Bonnie Bramlett van de partij, dus aan talent geen gebrek. Al met al vormen de 24 songs een soundtrack om van te dromen, van de zeldzame soort, waarbij de muziek volledig recht overeind blijft zonder beeld.

Bij mijn weten is de soundtrack van Catch My Soul nooit op cd verschenen. Dus de liefhebbers moeten op zoek naar het vinyl. Dat is alleen al vanwege de fraaie klaphoes de paar euro die er meestal voor wordt gevraagd meer dan waard. Ook als het bijbehorende boekwerkje met de teksten ontbreekt, zou ik niet aarzelen, want zo vaak kom je deze vergeten topplaat niet tegen. Goede jacht!