Viet Cong: brute kracht

13 januari 2015

Het gelijknamige debuut  van de Canadese band Viet Cong laat een en al brute kracht van gitaren horen vermengd met bombastische drums. We wanen ons in oorlogsgebied. Nadat ze twee jaar geleden al een cassette hadden uitgebracht, komt Viet Cong op 20 januari met zijn platendebuut. De band telt twee ex-leden van de band Women, Matt Flegel en Mike Wallace. Het geluid is grauw en zwaar, waar zich af en toe lichte melodieën doorheen mengen.

Newspaper Spoons opent met helse klappen van een aanval. We zijn in zwaar weer beland en de oorlog duurt voort. Gitaren en drums knallen om ons heen en het geluid wordt indringender en zwaarder. De linies van de aanvallers worden teruggeduwd en de verdedigers krijgen de overhand. Na het helse openingskabaal  loeien de sirenes ons alweer om de oren in Pointless Experience. Het experimentele geluid mengt zich met de zang van Flegel. Velen worden geëvacueerd naar andere bestemmingen, terwijl de oorlogsmachines voortdenderen. In March of Progress bekijken we het slagveld van bovenaf. Hoe de linies zich verspreiden en kanonskogels  rondvliegen. De drums zwepen op en houden het ritme strak, terwijl de gitaren het bombastische geluid verstevigen. Dan maken we een omslag en horen hoe het toegaat onder de soldaten. De angst is toegeslagen, maar iedereen vecht tot het bittere einde. De overwinningshoorn schalt en de soldaten doen een vreugdedans.

In de ondergrondse bunker gaat het gevecht echter onverstoord voort. In Bunker Buster  looopt de spanning loopt op, want de vijand kan in het ondergrondse gangenstelsel vanuit elke bocht opduiken. De gitaarklanken gaan de hogere regionen in en voeren de spanning op. Het nummer speelt met snelheid en wisselt gevaar af met rust. Continental Shelf kenmerkt zich door een rauw geluid met gitaarruis, maar de openingsklanken vormen een heerlijk deuntje waarop de rest van het nummer zich ontwikkelt. Zang en teksten van Flegel passen perfect bij de sfeer. Check your anxiety / No need to suffer silently / Convulsion vibrating / Being violated.

Silhouettes borduurt voort op Continental Shelf met zowel een stevig gitaargeluid als sferische klanken. De drums bouwen op en houden het geheel sterk. Afsluiter Death brengt ons terug op het slagveld, waar puinresten worden opgeruimd. De slachtoffers liggen overal en het gevoel van angst neemt opnieuw toe. Vanuit een strak ritme wordt het geluid heviger. Gitaren gaan tekeer terwijl het oorlogsbeest om zich geen grijpt en vele dodelijke slachtoffers maakt. Tanks vuren onverminderd kogels en de inslagen worden steeds heviger. De wereld eindigt in totale chaos.

Afkomstig van Platendraaier.