Vijftig jaar na de Summer of Love: Moby Grape en anderen

13 augustus 2017

Moby Grape maakte in 1967 het debuut van het jaar. Een half jaar later was het eigenlijk alweer voorbij, net als de bijbehorende Summer of Love. Beide komen ruim aan de orde in de nieuwe Heaven. Maar hoe is het nu met de groepsleden en hun manager, met wie ze decennia lang een juridisch gevecht voerden? En die andere groepen uit San Francisco 1967, hoe staat het daarmee?

MOBY GRAPE

Peter Lewis, 15 juli 1945, Los Angeles. Gitaar, zang. Schrijft nog steeds nummers, en treedt op met dichter M.L. Liebler. Woont in Californië, in de Santa Ynez Valley, ten noorden van Santa Barbara. Hield zich in de tijd van de band bezig met de veronderstelde schizofrenie van Bob Mosley en Skip Spence, omdat hij als jongen van elf onvrijwillig was opgenomen na een zenuwinzinking.

Jerry Miller, 10 juli 1943. Gitaar, zang. Treedt nog af en toe op, onder meer met Don Stevenson en Omar Spence, Skip’s zoon. Verloor in 2009 zo goed als al zijn bezittingen bij een overstroming, waaronder pakken foto’s met collega-grootheden. Is nummer 68 op Rolling Stone’s lijst van beste rockgitaristen.

James Robert ‘Bob’ Mosley, 4 december 1942, Paradise Valley. Bas, zang. Componeert, zingt en speelt nog steeds. Is het grootste deel van zijn leven dakloos geweest, ondanks pogingen van de andere groepsleden hem onderdak te brengen.

Alexander Lee ‘Skip’ Spence 18 april 1946, Windsor, Ontario, Canada. Gitaar, zang. Overleed op 16 april 1999 aan longkanker. Beschreven als ‘genie’ en ‘eenmans tornado’. Opgenomen in een gesticht nadat hij in New York zijn bandgenoten Don Stevenson en Jerry Miller en producer David Rubinson wilde vermoorden met een bijl. Nam na zijn ontslag uit Bellevue en de band in één dag zijn soloalbum Oar op. Alcohol, drugs en zijn geestesgesteldheid beletten hem zijn muzikale carrière voort te zetten. Kreeg tot zijn dood de onvoorwaardelijke steun van zijn voormalige bandleden.

Don Stevenson, 15 oktober 1941, Seattle. Drums, zang. Musiceert nog steeds en is vooraanstaand makelaar. Het laatste bandlid dat solowerk uitbracht, in 2010.

Matthew Katz, 1929. Manager en producer. Nog steeds eigenaar van San Francisco Sound Records. Woont in Malibu. Heeft na veertig jaar juridische gevechten de muziekrechten en het recht op de naam Moby Grape moeten afstaan aan de bandleden.

David Rubinson. Producer en manager. Woont in Frankrijk. Stopte na een hartaanval in 1982 als muziekproducer. Produceerde films en bleef manager, van onder anderen Ryuchi Sakamoto en Wayne Shorter. Houdt zich sinds 2009 in Frankrijk bezig met innovatieve landbouw.

DE (ONDER) ANDEREN

Country Joe & The Fish. Stopte in 1970 toen niemand echt zin had in een tournee voor de vijfde elpee CJ Fish. De leden komen af en toe nog bij elkaar voor een reünie, in allerhande combinaties. Country Joe McDonald verschijnt bij elke Woodstock-herdenking en maakte zo’n dertig soloalbums.

Grateful Dead. Stopte officieel na de dood van leider Jerry Garcia in 1995. De overgebleven leden tourden drie keer als The Other Ones en vier keer als The Dead. In 2015 gaven de vier overlevenden van het eerste uur, Bob Weir, Ron McKernan, Phil Lesh en Bill Kreutzmann de laatste officiële serie concerten voor het vijftigjarig bestaan van de grootste jamband ooit.

Quicksilver Messenger Service. Trad al op bij de Gathering of the Tribes in 1965 en bestaat nog steeds. Leider Dino Valente en pianist Nicky Hopkins overleden in 1994. Gary Duncan en David Freiberg richtten de groep opnieuw op in 2006, na 27 jaar stilte.

Jefferson Airplane. Stopte in 1972, maar leefde voort, met flinke hits, in Jefferson Starship, Starship, The Great Society en Hot Tuna. In 1989 brachten vijf leden uit 1966 – Grace Slick, Marty Balin, Paul Kantner, Jack Casady en Jorma Kaukonen – nog een album uit, getiteld Jefferson Airplane. De plaat verkocht matig, de tournee liep uitstekend.

Het nieuwe nummer van Heaven kwam afgelopen vrijdag uit. Met ruim baan voor de Summer of Love, en daarnaast mooie interviews met onder meer Jan Akkerman, Triggerfinger, John Moreland, Mogwai en Arjen Lucassen (Ayreon). Heaven nooit missen: neem dan een voordelig abonnement op het blad dat zes keer per jaar verschijnt.