Villagers-voorman uit de kast

20 april 2015

De 31-jarige Conor O'Brien uit Dublin zag zijn singer-songwriterproject Villagers de afgelopen vijf jaar uitgroeien tot een succesvolle indierockband. Voor het derde album Darling Arithmetic trok O’Brien zich maanden alleen terug in een verlaten studio. Hij kwam weer naar buiten met de meest intieme muziek uit zijn carrière. En op Darling Arithmetic komt O’Brien ook uit de kast: "Ik wilde een album over de liefde schrijven, niet per se over homoseksuele liefde."

Villagers debuteerde in 2010 met Becoming A Jackal. De band was destijds de eerste Ierse act die getekend werd door het prestigieuze Domino-label, waarop ook de Arctic Monkeys en Franz Ferdinand hun muziek uitbrengen. Na twee jaar touren was Conor O’Brien moe en kampte hij met een writers block, waardoor het tweede Villagers-album {Awayland} uit 2013 moeilijk tot stand kwam. Voor het schrijven van Darling Arithmetic zocht O’Brien de afzondering op.

"{Awayland} is vooral gemaakt met het podium in mijn achterhoofd”, blikt Conor O’Brien terug. "Dat draaide om zweten tijdens optredens, minder om de teksten. Maar ik zie mezelf eigenlijk helemaal niet als voorman van een rockgroep. Ik wilde me op Darling Arithmetic weer focussen op verhalen vertellen. Ook live hoop ik met deze liedjes een dromerige en intieme sfeer te kunnen neerzetten. Ik heb geprobeerd zo open en eerlijk mogelijk te schrijven. Iedereen moet zich in de liedjes kunnen herkennen, wat je perspectief, geslacht of seksualiteit ook is.”

Onder meer in Hot Scary Summer zingt Conor O’Brien voor het eerst over zijn eigen homoseksualiteit. "Voor mij gaat dit album over de liefde in het algemeen. Ik zie het als een heel menselijk album, niet als een homoseksueel album. Dat aspect zit er natuurlijk wel in omdat ik de liedjes heb geschreven. En ik censureer mezelf niet langer. Het is interessant om oude liedjes van mezelf nu terug te horen. Sommige durfde ik destijds nauwelijks uit te brengen om de teksten. Ik schreef vroeger veel 'in de kast'-teksten. Grappig om die nu weer terug te horen.”

O’Brien beschrijft het maken van Darling Arithmetic als een heel emotioneel proces. "Ik zat zo diep in deze muziek tijdens het creëren ervan, dat ik er geen moment over nadacht of ik dit ooit wilde uitbrengen. Het draaide volledig om de impulsieve behoefte om de liedjes eruit te krijgen.”

Bekijk het complete interview.

Villagers live: 7 mei in TivoliVredenburg, Utrecht; 8 mei in De Duif, Amsterdam; 6 mei in Doornroosje, Nijmegen.

©FaceCulture