Vinicio Capossela: de Italiaanse Tom Waits

8 mei 2012

Maandag 14 mei speelt hij in De Melkweg in Amsterdam, de Italiaanse zanger en muzikant Vinicio Capossela. Wie niet thuis is in de Italiaanse muziek, haalt daar mogelijk zijn schouders bij op. Wie zijn muziek kent ­– sinds 1990 bracht hij een dozijn albums uit – is in alle staten.

Capossela wordt beschouwd als de Italiaanse Tom Waits. En niet omdat hij Waits zo goed zou imiteren, maar omdat hij met hetzelfde speelse gemak elementen uit diverse muziekstijlen - van folk, rock en americana tot opera, tango en morna - met elkaar verbindt op een manier die vernieuwend en literair genoemd mag worden. Luister maar eens naar zijn nieuwste, en volgens kenners ook beste album Marinai, Profeti E Balene (Matrozen, Profeten En Walvissen). Een ambitieuze dubbelcd, waarop hij zeevaardersverhalen uit de wereldliteratuur – van Moby Dick tot Lord Jim en van de Odyssee tot het bijbelverhaal Jonas – verwerkt tot een meeslepend conceptalbum over de hoogmoedige mens die uiteindelijk altijd zijn meerdere moet erkennen in de kracht van de natuur.

Begeleid door grote instrumentalisten uit de Italiaanse muziekwereld, maar ook door internationaal gevierde muzikanten als Marc Ribot, Greg Cohen, Psarantonis, Yiorgis Xylouris en Daniel Melingo, en daarbij ondersteund door koorgezang, klinkt Marinai, Profeti E Balene bepaald indrukwekkend. Toch gaat dit grootse werkstuk niet met zichzelf op de loop, omdat het geheel gestoeld blijft op meeslepende, bijna singer-songwriterachtige liedjes, waarmee Capossela zich manifesteert als een avant-garde variant van Paolo Conte. 

Vinicio Capossela live: 14 mei Melkweg, Amsterdam