Voodoo en vrede in Hertme en Amsterdam

11 juni 2015

Op de 27e editie van Afrikafestival in Hertme staan dit jaar afrofunk en swingende voodooklanken centraal. Op 4 en 5 juli zijn daar elf wereldacts te horen, in beide betekenissen van het woord. Op zondag 5 juli is in Amsterdam het Roots Open Air.

Zoals veel festivals begon het Afrikafestival in Hertme als een klein initiatief. Nog altijd vindt het festival plaats in het intieme openluchttheater van het Twentse dorpje nabij Almelo, maar het tweedaagse evenement is inmiddels toonaangevend in zijn soort. Noem een aanprekende naam uit Afrika en grote kans die die in Hertme op het podium stond of staat. We zetten enkele hoogtepunten van de komende editie op een rij.

Mbongwana Star uit Congo is een van de ontdekkingen van dit jaar – een afsplitsing van Staff Benda Bilili, rolstoelrockers die een aantal jaren geleden naam maakte in Europa met hun deels zelfgemaakte instrumenten. De hypnotiserende muziek van Mbongwana Star voert je direct naar het bruisende stadsleven van Congo’s hoofdstad en metropool Kinshasa. Traditionele Congolese rumba en soukous versmelten met een onweerstaanbare ‘urban groove’ vol funky elektrische gitaren, knallende drums en ruw versterkte duimpiano. Het album From Kinshasa van Mbongwana Star verschijnt bij het gerenommeerde World Circuit-label (van o.a. Buena Vista Social Club, Orchestra Boabab, Toumani Diabaté)

Afrofunk en voodooritmes staan centraal dus kan ook Vaudou Game niet ontbreken. Deze Franse band met de Togolees Peter Solo als oogvangende voorman brengt stomende jaren zestig funk die James Brown doet herleven – funk is een Afrikaans exportproduct – en meeslepende voodooritmes uit West-Afrika. De bakermat van de voodoo is ook Afrika. Met hun eind vorig uitgebrachte debuutalbum Apiafo veroveren Solo en zijn mannen de wereld, te beginnen in Frankrijk, waar ze erg populair zijn, en met Nederland op een goede tweede plaats.

De drummers van Chouk Bwa Libète worden gezien als cultuurdragers en nemen je vanuit Haïti mee naar Afrika. Rauw en onbewerkt klinken hun voodoopercussie en doordringende stemmen. Sambaton Dorvil zingt over het leed en bovenal de onvermoeibare levenskracht van de Haïtiaanse bevolking. Chouck Bwa Libéte brengt deze pure voodoomuziek voor het eerste naar de grote festivals in Europa. Op het podium laten drummers, zangers en dansers zich meevoeren op de opzwepende ritmes om samen met het publiek in extase te raken.

Ook bijzonder is de komst van de Caravane Culturelle de la Paix. Door de aanhoudende strijd in het noorden van Mali moest het wereldberoemde Festival au Désert in Timbuktu stoppen. Samen met het Segou festival en het woestijnfestival Taragalte trekken deze muzikale festijnen nu als een culturele karavaan door de wereld met hun hartstochtelijk roep om vrede. In de gelederen treffen we Malikawn (Voices of Mali), de energieke zangeres Sadio Sidibé, de Touareg-gitarist Ahmed Ag Kaedy en het uit de Marokkaanse Sahara afkomstige Generation Taragalte.

Het Afrikafestival vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 juli 2015 in het openluchttheater in Hertme. Naast de muziek is er een grote Afrikaanse markt. Bezoekers die twee dagen naar het festival komen en willen kamperen wordt aangeraden snel te reserveren bij diverse campings in de buurt. De maximale capaciteit is 4.000 bezoekers per dag. Raadpleeg voor informatie, tickets en een overzicht van alle optredende artiesten de festivalsite.

Op zondag 5 juli vindt in het Amsterdamse Park Frankendael in de Watergraafsmeer het Roots Open Air plaats. Het evenement is gratis toegankelijk. Naast optredens van onder meer de al genoemde Mbongwana Star, Caravane Culturelle de la Paix en Chouk Bwa Libète – de karavaan trekt van Twente naar de Randstad – zijn er in het park diverse activiteiten, onder meer de inmiddels befaamde Roots Bazaar.

Het muziekfeest in het park is de afsluiter van een week lang roots in Amsterdam. Zo staat Black Uhuru zaterdag 4 juli in de grote zaal van Paradiso en programmeren het Bimhuis, de Melkweg en de North Sea Jazzclub rootsevenementen. Zie voor meer informatie www.amsterdamroots.nl