Vrijkaarten voor Once In A Blue Moon

7 mei 2019

Zaterdag 24 augustus is de tweede editie van het Once In A Blue Moon festival in het Amsterdamse Bos. Na de uiterst sfeervolle en succesvolle eerste editie vorig jaar, met onder meer een prachtig optreden van americanalegende David Crosby, belooft het festivalaffiche dit jaar nog veel meer. Heaven geeft 5x2 vrijkaarten voor weg voor het festival. De actie loopt via onze nieuwsbrief. (Schrijf je hier in als je die nog niet ontvangt.)

De complete line up van OIABM (in alfabetische volgorde): Baptiste W. Hamon; Courtney Barnett; Duff McKagan teaturing Shooter Jennings; Dylan LeBlanc; EELS; Eriksson Delcroix; Gregory Alan Isakov; Israel Nash; John Moreland; Michelle David & The Gospel Sessions; Next Of Kin; Ruston Kelly; Stef Kamil Carlens; Tyler Childers; The Grand East; The Waterboys. Deze acts spelen verdeeld over drie podia binnen een intiem opgezet festivalterrein in een bosrijke omgeving.  

Niet alleen het predicaat ‘uitverkocht’ was een indicatie voor het succes van de vuurdoop van OIABM in 2018. De vele lovende publicaties in de landelijke kranten spraken ook boekdelen. "Wat OIABM onderscheidt van al die andere festivals is een heel duidelijke muzikale identiteit", schreef het Parool bijvoorbeeld. "Het overzichtelijke festivalterrein, met drie podiumtenten, loopt vol voor een programma dat bedachtzaam lijkt samengesteld”, constateerde de Volkskrant. "OIABM ontsteeg op verschillende manieren de beperkingen van een blank, stoffig en nostalgisch programma", was het oordeel van NRC

Voor wat betreft de randprogrammering put de organisatie inspiratie uit de Amerikaanse cultuur. Zo kent het cateringaanbod hoogwaardige en smaakvolle BBQ- en tex-mexgerechten en Kentucky soul food. Het zijn deze elementen die in het idyllische decor van het Amsterdamse Bos een beleving creëren die zowel de kritische en goed ingevoerde muziekpurist als de festivalganger op zoek naar ontspanning en ontdekkingen kan bekoren.

Korte info over alle aangekondigde acts (in alfabetische volgorde)

Baptiste W. Hamon

Americana-chansons, zo zou je de liedjes kunnen noemen die Baptiste W. Hamon maakt, een singer-songwriter uit Parijs met liedteksten in z'n moerstaal. Twee authentieke stijlen verenigd - Amerikaanse country en Franse volksmuziek – waarbij je je bij beluistering zowel in the southern States als op Île-de-France waant. “Negen verstilde Franse americanachansons van intrigerende schoonheid”, schreef de Volkskrant over Hamons tweede album Soleil, Soleil Bleu (april 2019).

Courtney Barnett

De koningin van de internationale indiegitaarpop. Zo omschreef de Volkskrant de artiest die het verst moet reizen voor OIABM. Rolling Stone magazine deed er nog een schep bovenop door de Australische “one of the sharpest, most original songwriters around — at any level, in any genre” te noemen. Terwijl haar schare fans groeit, blijft ze zich ontwikkelen op muzikaal en tekstueel vlak en hebben vijf continenten inmiddels kennis gemaakt met haar overrompelende live shows. Maak in Amsterdam kennis met een van de grootste rockvrouwen uit de huidige én toekomstige muziekgeschiedenis.

Duff McKagan ft. Shooter Jennings

Dit is wel een legendarisch duo, hoor. Duff McKagan speelt in een van de grootste rockbands ter wereld, Guns N’ Roses natuurlijk, en Shooter Jennings is de zoon van country outlaw Waylon Jennings. Het koppel ging in 2018 de studio in voor de opnames van McKagans album Tenderness dat in mei van dit jaar zal verschijnen. Jennings vroeg de leden van zijn band mee de studio in, die naast drums, bas en gitaar ook viool en pedal steel meebrachten. Het resultaat is een onvervalste americanaplaat met een outlaw attitude zoals op basis van de achtergrond van McKagan en Jennings te verwachten viel.

Dylan LeBlanc

Dylan LeBlanc is afkomstig uit Muscle Shoals, Alabama. Inderdaad, de plaats waar de bekende gelijknamige en legendarische studio zich bevindt. De muzikaliteit van die omgeving zit ook bij LeBlanc in zijn DNA. In juni verschijnt zijn vierde album Renegade, opgenomen met zijn vaste band The Pollies en geproduceerd door Dave Cobb (o.a. Chris Stapleton, Sturgill Simpson en Jason Isbell), en is net als voorganger Cautionary Tale een meeslepende luisterervaring. Rijkelijk gevuld met jangly gitaren en emotievolle vocalen, maar met een smaakvol rafelrandje en de nodige branie.

EELS

EELS is het nom de plume van Mark Oliver Everett. Shows van deze excentrieke Amerikaan schieten alle kanten uit. De basis vormen zijn melancholische liedjes, maar de uitvoering ervan laten zich niet van tevoren raden; een breekbare akoestische versie of een scheurende rockvariant, of iets er tussenin. Zijn muzikale genialiteit brengt hij voor het voetlicht met soms bizarre humor, wat zijn optredens ook een luchtige kant geeft. Hoe het in Amsterdam ook precies gaat zijn, meeslepend en memorabel wordt het sowieso.

Eriksson Delcroix

Met de albums For Ever (2014), Heart Out Of Its Mind (2016) en Magic Marker Love (2017 - met Sun Sun Sun Orchestra) heeft Eriksson Delcroix zich moeiteloos weten te profileren als een countryband waaraan de doorsnee hedendaagse Nashville-act in de verste verte niet kan tippen qua authenticiteit, eigengereidheid én kwaliteit. Op het nieuwe album Riverside Hotel demonstreert Eriksson Delcroix een hernieuwde interpretatie van de oorspronkelijke rootsmuziek uit New Orleans: ongecompliceerde, opgewekte, humoristische en dansbare swamp blues, cajun en country.

Gregory Alan Isakov

Singer-songwriter Gregory Alan Isakov, in Zuid-Afrika geboren en opgegroeid in Amerika, werd wereldwijd bekend met zijn prachtige, verstilde single Íf I Go I’m Going van de soundtrack voor Californication. Hij is in zijn werk beïnvloed door Leonard Cohen, Kelly Joe Phelps en zijn grote held Bruce Springsteen. Zijn muziek is te omschrijven als ingetogen folk, aangekleed met zacht gitaargetokkel, mandoline en kalmerende, sombere vocalen.

Israel Nash

Er is een hoop gebeurd sinds de release van Barn Doors And Concrete Floors in 2011. Een nieuwe Neil Young leek opgestaan indertijd (wat een heerlijke stamper is openingstrack Fool’s Gold nog steeds). Een aantal platen verder is er een stuk van zijn naam afgevallen (Israel Nash Gripka werd Israel Nash), maar zijn muziek heeft in gelaagdheid gewonnen. Op het nieuwste album Lifted doen mooie koortjes hun intrede en dat levert heerlijke feelgoodvibes op die voor de OIABM festivalweide gemaakt lijken.

John Moreland

De Amerikaan John Moreland weet als geen ander prachtige americana-folk nummers te schrijven die recht uit zijn hart komen. Zijn rauwe, eerlijke muziek is in de stijl van Neil Young, Steve Earle en Tom Petty. Zijn album Big Bad Luv kreeg enkel lovende recensies. Volkskrant schreef: "Universele smart in de puurste liedvorm” en Saving Country omschreef het al: "Het album werkt als herinneringen. Opvallend, maar ondergedompeld in verlangen. Warm, maar getint met een beetje pijn.” Oprecht een optreden om naar uit te kijken.

Michelle David & The Gospel Sessions

“Music that feeds the heart and soothes the soul, daar gaat het wat mij betreft over” zegt Michelle David, zangeres van ‘Michelle David & The Gospel Sessions’ over wat gospel voor haar betekent. Bandlid Onno Smit schetst de ontwikkeling van het geluid van de band en definieert dat haarfijn aan de hand van de drie verschenen albums: “Vol.1 en 2 waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Vol. 3 hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz en afrobeat."

Next Of Kin

Wat hebben generatiegenoten Tim Knol, de leden van Dawn Brothers, DeWolff en andere Nederlandse 'Swampers' zoals Stefan Wolfs, David Gram en Merel Sophie gemeen? De onweerstaanbare drang om tijdloze muziek - ontstaan uit een onvoorwaardelijke en diepe liefde voor de Amerikaanse muzikale roots - te maken. Op Record Store Day 2019 verscheen een zes tracks tellend mini-album. Knol zal er tijdens OIABM helaas niet bij zijn, maar ook in de bezetting waarin ze aan gaan treden, zullen deze jonge hartstochtelijke rootsliefhebbers verder gaan met waar ze al jaren mee bezig zijn: het hele land besmetten met hun eigen Nederlandse americana virus. 

Ruston Kelly

Ruston Kelly kent qua invloeden evenredige delen Kurt Cobain en Townes Van Zandt. Hij voelt zich net zo senang in een slayer-T-shirt als met een cowboyhoed op. De Amerikaanse folky, wederhelft van Grammy-winnares Kacey Musgraves, kent een tamelijk hobbelig levenspad vol met hoogte- en dieptepunten, een pad dat loopt van South Carolina tot Brussel. Het zijn al deze ervaringen die zijn stijl vervolmaken; een ruwe lappendeken van poëtische folk, een grunge attitude, een countryhart, een americana-geest en rock-energie.

Stef Kamil Carlens

Stef Kamil Carlens heeft niet stilgezeten na zijn doorbraak met dEUS in de jaren negentig. Ondertussen is hij beeldend kunstenaar, componist, producer en speelde hij met Zita Swoon Group een aantal eigenzinnige dans- en theatervoorstellingen die in binnen- en buitenland met superlatieven werden overladen. Met Stuck In The Status Quo (2017) maakte Stef Kamil Carlens zijn rentree in het popcircuit. Meer nog, zijn debuut als soloartiest is meteen een terugkeer naar de pure muzikale schoonheid die we kennen van het Zita Swoon-oeuvre. In 2019 verschijnt een nieuw soloalbum. Tijdens zijn show op OIABM zal Carlens zowel songs van zijn laatste albums als uit het rijke repertoire van Moondog Jr. en Zita Swoon vertolken.

The Grand East

Het nieuwste album van The Grand East getiteld What A Man staat bol van de onderhuidse spanning. Als een ballon die elk moment kan knappen. Met nieuwe invloeden als Velvet Underground en King Gizzard & The Lizard Wizard brengen ze hun sound naar het nu. Live geven ze nog steeds een dampende rock ’n’ soul show, met een zanger die zingt alsof hij door een voodoo-priester op de hielen wordt gezeten.

The Waterboys

The Waterboys maakten in de jaren tachtig furore met wereldhit The Whole Of The Moon, afkomstig van het succesalbum Fisherman’s Blues. Het werd opgenomen nadat voorman en spil van de band Mike Scott was verhuisd van Schotland naar Ierland. De mix van country, gospel en Ierse folk was baanbrekend en nog steeds onderscheidend. Scott ging vervolgens begin jaren negentig solo, maar na de millenniumwisseling ging hij weer spelen onder de naam The Waterboys. Het album Modern Blues (2015) werd opgenomen in Nashville – Scott is groot liefhebber van het country/americanageluid dat daar zijn oorsprong heeft –, met hulp van een aantal muzikanten die grote hits uit de Muscle Shoals- en Fame-soulperiode hebben ingespeeld, met een flinke dosis soul tot gevolg. In mei 2019 verschijnt het nieuwe album Where The Action Is.

Tyler Childers

Tyler Childers is een 'southern storyteller’ in de puurste zin van het woord. Met een album (Purgatory) dat geproduceerd is door Sturgill Simpson wekte hij hoge verwachtingen die één voor één werden waargemaakt. Stevige country en bluegrass, een met whisky doordrenkt stemgeluid en krachtige teksten. Altcountry: "De hardcore country van Childers bevat bluegrass waarbij de splinters van de instrumenten spatten; het zaakje twangt als een twijgje in de wind” en Sugar Mountain gaat nog een stapje verder: "Purgatory is een van de beste countryalbums van 2017, zo niet hét beste."

Het rootsfestival in het Amsterdamse Bos vindt plaats op zaterdag 24 augustus, tickets zijn reeds verkrijgbaar, voor € 69,- via de website van het festival en voor € 75,- aan de deur. De eerste editie in 2018 was stijf uitverkocht.