Wannes Van De Velde geboekt

11 november 2013

De allergrootste Nederlandstalige zanger ooit – volgens mijn bescheiden mening – is deze maand alweer vijf jaar dood. Het gaat snel vooruit, ik herinner me nog goed dat ik het slechte nieuws vernam tijdens een regenachtige autorit. Gelukkig hebben we zijn muziek nog, zijn poëziebundels, de eerbetoonconcerten en nu een ontzettend groot en dik boek met al zijn teksten en muziek, het Groot Liedboek.

Als ik zou sterven gooi me niet voor de haaien/ mor legd me neer tusse de stiêne van de kaaie/ maar leg me neer tussen de stenen van de kaaien/ waar da mense van iêl de wereld over gaan/ waar mensen van heel de wereld over gaan/ en 't leve zingd in alle tale die bestaan/ en het leven zingt in alle talen die bestaan/ lot me ruste tusse Grieken en Scandinave/ laat me rusten tussen Grieken en Scandinaven/ lot me slapen onder de stiêne van een ave/ laat me slapen onder de stenen van een haven

Gelukkig heb ik Wannes toch een vijftal keren live aan het werk kunnen zien. De eerste keer was rond 1995 bij een Bob Dylan tribute, in het Cultureel Centrum van Deurne, waar hij Oorlogsgeleerden/Masters Of War bracht.

Oorlogsgeleerden, genies van 't kanon ge bouwt de torpedo's en waterstofbom/ Ge schuilt achter muren en achter papier maar ik ken al uw kuren, uw stalen manier/ G' hebt nooit nie gewerkt dan in het bedrijf dat mensen vernietigt en harten verstijft/ Ge geeft mij uw wapen, maar ge mijdt mijnen blik en fluiten er kogels, dan schijt ge van schrik/ Ge bouwt aan 't verderf van leven en land ge steekt met uw streken de wereld in brand/ En al kan 't u nie schelen, dak ulle verwens toch zijde ne vloek in de buurt van ne mens/ Ge zaait uwe waanzin, die koud is en wreed ge foltert m'n kinderen, ge lacht met hun leed/ En ik weet dat de schepper het denkbeeld verfoeit dat er menselijk bloed door uw aderen vloeit/Crepeert voor mijn part en liefst nog vandaag en ik volg uw kist liever rap als te traag. En ik zal u zien zakken in de vredige grond en ik schrijf op uw graven: 'Gevaarlijken hond'!

De tweede keer was in 1997 in de FNAC (jawel) in Antwerpen, waar hij zijn boekje Flamencoschetsen kwam voorstellen, en voor de gelegenheid een klein flamencoconcertje speelde. Ik was verbijsterd, wat was dit? De muziek raakte me tot in het diepste van mijn ziel.  Kippevel all over.  Zo iets goeds had ik nog niet dikwijls gehoord. Ik kende al wel wat muziek van Wannes Van De Velde, maar vanaf dat moment wilde ik alle muziek van hem leren kennen. En ik wilde zijn boeken met verhalen, poëzië en dagboeknotities lezen. Heb me die middag dan ook meteen Flamencoschetsen aangeschaft, en later nog wel een drie of vier andere boeken.

Ik wil deze nacht in de straten verdwalen,/ De klank van de stad maakt mijn ziel amoureus/ Al heb ik geen geld om plezier te betalen/ Ik vind wel een vrouwke heel net en genereus/ Onder de glans van de manestralen/ Wordt heel onze wereld een huwelijks bed/ Ga mee naar de kroegen vol vrouwen en matrozen/ Vergeet uwe naam en al de rest.

Laat ons dan samen de wereld verteren/ Met klinkende glazen vol Franse wijn/ Zingt mee met de mensen dat hebben ze geiren/ En laat deze nacht nooit ten einde zijn.

In 2002 zag ik hem in de Werft in Geel met het Gezelschap Wannes Van De Velde ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. In die periode is hij een eerste keer ziek geworden. En een jaar later in de zaal Rataplan in Borgerhout, waar hij samen met Roland hun gezamelijke cd De Nomaden Van De Muziek kwam voorstellen. Een fantastisch concert, met een onwaarschijnlijk voorprogramma van Kris De Bruyne & Wigbert.  Ik kon mijn geluk niet op, zoveel goede muzikanten en zangers op één avond. Ik had ook het geluk hem te bedanken voor al zijn mooie liedjes en heb ik enkele cd's laten signeren. Zoals Wannes toen was, zo onwaarschijnlijk goed, zo wil ik me hem blijven herinneren. Daarna is hij opnieuw ziek geworden. In 2006 was hij ook nog heel kort even te horen op 0110 op het Zuid in Antwerpen, heel in het begin van deze manifestatie, vlak na de toen pas beginnende Fixkes.  Hij speelde enkele liedjes voor vele duizenden mensen. Daarna heb ik hem nooit meer teruggezien.Hij was een grote verteller-muzikant-dichter-flamencogitarist-Antwerpenaar, voor mij een van de grootste kunstenaars ooit.

Voor mij had hij maar een minpunt: hij hield niet van rock ’n’ roll.  Ik wel, heel erg zelfs, maar ik vergeef het hem met veel plezier. Zoveel moois dat hij ons heeft nagelaten.

Wannes Van De Velde, Groot Liedboek verschijnt bij Uitgeverij Van Halewyck. Het boek telt 616 pagina’s en bevat zowel partituur als tekst van 248 liederen die ooit door Wannes op plaat of cd zijn gezet. De gebonden uitgave met hard cover kost € 39,50.