The Weight Band houdt The Band levend

26 april 2019

De muziek, de sfeer, de oeramericana van The Band moeten blijven bestaan. Dat wilde Levon Helm, drummer, zanger en schatbewaarder van de groep. Jim Weider (67) werkte dertig jaar hecht samen met Helm en was vijftien jaar de gitarist van The Band, van 1985 tot 2000. Zijn groep The Weight Band toert  door Europa met zes concerten in Nederland en België. Zie onderaan het artikel.

Jim Weider benadrukt meer dan eens vanuit Woodstock, zijn woonplaats, dat The Weight Band geen coverband is. “Wij willen muziek maken en klinken als The Band. We spelen nummers van The Band en onze eigen nummers in de geest van The Band. Levon Helm wilde dat en wij kunnen het doordat ik in de band zit. Ik heb grote achting voor de coverbands die werken van The Beatles, Crosby, Stills, Nash & Young, Pink Floyd en zo precies naspelen. Het is goed dat die muziek live te horen blijft. Wij doen iets anders. Wij brengen de Woodstock-sound, een gevoel, een manier van spelen, elektrische gitaar gemengd met folk. Tim Hardin, Bob Dylan en Van Morrison woonden hier. Van klonk Bandish op Tupelo Honey. Ik heb ze allemaal gesproken.”

Waarom is het nodig de muziek van The Band in leven te houden, live en op de plaat?

“The Band was de originele americanaband toen dat label nog niet bestond. Ze zongen over de arbeiders, de moeilijkheden, het zware leven en de goede tijden. Hun muziek was altijd feelgood. Ze hebben ook een hoop geschiedenis in de songs verwerkt.”

The Night They Drove Old Dixie Down bijvoorbeeld.

“Ja, hoewel dat anders in elkaar steekt dan bijna iedereen denkt. We kwamen met The Band ergens in de jaren tachtig uit Portugal en Richard Manuel vroeg of ik mee wilde naar waar hij woonde. Hij huurde een auto en we scheurden met 100 mijl per uur naar Canada. Hij stopte bij een open vlakte en wees. ‘Zie je dat? Daar hebben we Old Dixie achtergelaten, mijn oude auto.’ Robbie Robertson heeft daar een geweldige tekst bij gemaakt over het Zuiden en de oorlog.”

Jim Weider was Band-gitarist op hun laatste drie platen, Jericho, High On The Hog en Jubilation. “Allemaal live ingespeeld. Jericho vind ik het meest The Band zoals iedereen die kent.” Hij werkte met Garth Hudson, Rick Danko en Levon Helm. Robbie Robertson heeft hij nooit gesproken. “Ik zag hem bij Danko’s begrafenis, maar toen had ik geen zin om met wie dan ook te praten. Het is er nooit van gekomen. Helm en Robertson praatten niet meer met elkaar sinds The Band stopte, na The Last Waltz, en ik hoorde bij Levon.”

The Weight Band’s recente album World Gone Mad laat precies horen wat Weider bedoelt. ‘Hé, The Band’, denk je automatisch bij het openingsnummer World Gone Mad. “Dat was het idee. De plaat moest origineel zijn, met acht eigen nummers, klinken als The Band en dat gevoel hebben. Als we live Rag Mama Rag spelen, en dan ons eigen Common Man of Deal, of een Dylan-song, want die doen we natuurlijk ook, moet dat een naadloze flow zijn. Voor Deal van Grateful Dead kwam ik met een arrangement dat het gevoel heeft van The Band’s W.S. Walcott Medicine Show van het album Stage Fright, of Ophelia. Ik kwam met een gitaarriff, we namen het op, het voelt Bandish en is anders dan de Grateful Dead. Levon Helm heeft aan twee nummers meegeschreven.”

The Weight Band ontstond zes jaar geleden in Helm’s mythische schuur in Woodstock toen Weider met Randy Ciarlante – ook een voormalig Band-lid – en The Band’s toetsenist Garth Hudson Songs Of The Band uitvoerde. Marty Grebb klinkt op de plaat als Richard Manuel. “Dat is zijn stem, wij imiteren geen stemmen van The Band. Marty is niet meer bij de groep. Matt Zeiner vervangt hem. De anderen zijn Brian Mitchell, Albert Rogers en Michael Bram. Allemaal uitstekende instrumentalisten en zangers. Ik tjilp een beetje mee, hier en daar, zo ongeveer als Robbie Robertson, misschien iets meer. We komen met het Woodstock-geluid naar jullie toe.”

The Weight Band live: 3 mei in De Casino, St. Niklaas (B); 4 mei op Moulin Blues, Ospel; 5 mei in Paradiso Noord, Amsterdam; 9 mei in Het Depot, Leuven (B); 10 mei in De Singer, Rijkevorsel (B); 11 mei op Rhythm And Blues Night, Groningen.