Wereldster Oumou Sangaré naar de Lage Landen

26 april 2017

Er zijn er niet zo veel meer, echt grote sterren in wereldmuziek, maar Oumou Sangaré blijft gelukkig ook hier tot de verbeelding spreken. Na jaren van stilte is ze terug met een bijzonder album, Mogoya. Ze maakt zich de komende week op voor vier zinderende concerten.

Op Mogoya - vrij vertaald Mensen van nu - doet Oumou Sangaré zich weer gelden als fel pleitbezorger voor de rechten van de vrouw. Haar debuut Moussolou veroorzaakte in 1990 een ware sensatie in Mali, omdat ze als jonge zangeres onverbloemd de achtergestelde positie van de vrouw in de West-Afrikaanse samenleving aan de kaak stelde. Haar muziek was diep geworteld in de muziektradities van Zuid-Mali, met sterke ritmes en een hoofdrol voor de kamele n’goni, een aan de kora verwant snaarinstrument. Het vormt nog altijd de basis van haar meeslepende en dansbare nummers, maar Mogoya klinkt toch ook behoorlijk anders.

Na jaren te hebben samengewerkt met het roemruchte World Circuit-label van Nick Gold - tehuis voor onder anderen Buena Vista Social Club en Orchestra Boabab - stapte Oumou Sangaré over naar het Franse No Format. En ze ging op zoek naar een geluid dat volgens haar meer tot de verbeelding van de jongeren in Mali zou spreken. In een coproductie met de Zweed Andreas Unge en het Franse A.l.b.e.r.t., die samenwerkten met onder anderen Air, Tony Allen, Charlotte Gainsbourg, Beck en Franz Ferdinand, heeft ze de akoestische basis van haar muziek verrijkt met beats, toetsen en synthesizers. Dat zal niet iedere liefhebber van haar muziek van het eerste uur evenzeer kunnen bekoren, waar staat echter geschreven dat wereldmuziek zich niet mag vernieuwen?  De aanpak pakt in het ene nummer beter uit dan in het andere, maar je moet minimaal respect hebben voor haar artistieke durf. En opwindend blijft het.

Oumou Sangaré is inmiddels een rolmodel voor veel vrouwen in West-Afrika. Niet alleen omdat ze stelling neemt tegen zaken als polygamie en vrouwenbesnijdenis, ze is ook zeer succesvol als zakenvrouw. Een sterke persoonlijkheid dus met bergen aan charisma en – daar gaat het natuurlijk om – met een stem die je kan raken in iedere vezel van je lichaam. Ze komt met een zevenkoppige band.

Oumou Sangaré live: dinsdag 25 april in De Oosterpoort, Groningen; woensdag 26 april in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam; donderdag 27 april in Bozar, Brussel; vrijdag 28 april in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; zaterdag 29 april in LantarenVenster, Rotterdam.