Whitehorse: country uit Canada

8 juni 2015

Luke Doucet en Melissa McLelland hebben allebei een respectabele solocarrière, maar het Canadese echtpaar - sinds kort ook trotse ouders - brengt ook gezamenlijk werk uit onder de naam Whitehorse. Het pas verschenen Leave No Bridge Unburned mag dan niet volledig geslaagd zijn, hun derde album bevat wel een aantal uitstekende nummers.

Het zal je maar gebeuren. De studio is geboekt, je bent klaar voor de opnames en dan stuurt de producer je doodleuk naar huis omdat hij je liedjes niet goed genoeg vindt. Dat was even slikken voor Doucet en McLelland, maar achteraf geven ze Gus van Go groot gelijk, want de kwaliteit van Leave No Bridge Unburned, werd er uiteindelijk een stuk beter door.

Geassisteerd door onder anderen Van Go – die niet alleen produceerde maar ook op alle nummers basgitaar speelt – en diverse gastdrummers, brengen ze een originele mix van country (noir), rock en pop, met zang van beiden en geregeld galmende gitaren. Enkele keren betreden ze het gebied waar Calexico tegenwoordig bivakkeert en de eerste helft van het album is bijzonder sterk. Dat niveau weten ze niet tot het einde toe vast te houden. Jammer, anders was Leave No Bridge Unburned een topplaat.