Wiebren Rijkeboer: De Psychedelische Sixties: 56 Amerikaanse bandjes

5 november 2019

Nadat Heaven-medewerker Wiebren Rijkeboer ons twee jaar geleden al trakteerde op de innemende bundel Americana Outlaws, waarin hij op beknopte, sympathieke en regelmatig onthullende wijze vijftig Amerikaanse singer-songwriters uit de jaren zeventig portretteerde, vervolgt hij met De Psychedelische Sixties, een boek waarin hij 56 psychedelische Amerikaanse rockbands uit de jaren zestig voorstelt.

Geschreven in een prettig leesbare stijl die de geschiedenis van al deze (meer en minder obscure) groepen voorbeeldig vertelt middels leuke feitjes en fijne anekdotes, levert het een gids op waarin je heerlijk kunt grasduinen. Nu eens is er een hoofdstuk – van gemiddeld een tot twee pagina’s – waarin u kunt lezen over een groep die u waarschijnlijk kent (The Byrds, Love, Moby Grape, The 13th Floor Elevators), daarna bladert u verder naar groepen die u wellicht van naam kent, maar waar u zich verder nooit in heeft verdiept (The Millennium, The Merry-Go-Round, The Left Banke), om uiteindelijk terecht te komen bij acts waarvan u het bestaan zelfs nooit heeft vermoed (Clear Light, The Family Tree, Southwest F.O.B. of The Sacred Mushroom). Die laatste zijn namen die zelfs bij mij vraagtekens oproepen. Nu ben ik ook een dusdanig breed georiënteerde muzikale veelvraat dat ik weliswaar diverse multi-cd boxen in huis heb waarin deze muziek en de belangrijkste plaatsen van oorsprong (Californië, New York, Texas) uitgebreid aan bod komen, maar in de afzonderlijke lp’s van veel van die minder bekende bands heb ik me nooit echt verdiept. Ik moet Wiebren Rijkeboer lof toezwaaien voor het fanatisme waarmee hij zelfs van de obscuurdere groepen hier hun oude albums heeft weten te achterhalen.

In het huidige tijdsgewricht mag dan vrijwel niets meer zo obscuur zijn of u kunt het wel op een of andere manier achterhalen, toen Rijkeboer met zijn passie voor deze muziek begon was dat allerminst evident. Je moest vaak jaren speuren om bepaalde platen in je bezit te krijgen. Maar zelfs nu zal het niet meevallen om veel van de in het boek genoemde platen te verkrijgen, want als ze al ooit op cd zijn uitgekomen of herdrukt op lp, gebeurde dat veelal in kleine oplagen op liefhebberslabeltjes die u ook niet zo één, twee, drie in een platenwinkel zult aantreffen. Spotify brengt evenwel nu uitkomst, want verreweg de meeste muziek die Rijkeboer hier beschrijft is wel via dat medium te beluisteren, wat het fijne boekwerkje alleen maar meerwaarde geeft. Al was het denk ik nuttig geweest om achterin als appendix een kort overzicht te geven van de beste compilaties en boxjes, zodat u op zijn minst de beste liedjes uit dit genre aan uw verzameling kunt toevoegen. Weliswaar is de keuze die Rijkeboer hier maakt voor een groot deel puur persoonlijk en zal een kenner, net als bij zijn American Outlaws, wellicht acts missen die ook in het boek hadden kunnen staan, maar het is juist die persoonlijke bevlogenheid die Rijkeboer’s selectie hier zo lezenswaardig maakt.

Wiebren Rijkeboer: De Psychedelische Sixties: 56 Amerikaanse bandjes (Uitgeverij Kleine Uil)