The Wood Brothers op avontuur

11 mei 2016

Chris Wood is de bassist van het funkjazzcombo Medeski, Martin & Wood. Oliver Wood was gitarist bij rootsrocker Tinsley Ellis en bestiert een eigen band onder de naam King Johnson. Tegenwoordig zijn ze vooral bekend van The Wood Brothers. Deze dagen touren door ons land.

Hoewel de beide broers met The Wood Brothers al vanaf 2006 actief zijn, wonnen ze pas bekendheid bij een groter publiek met The Muse, drie jaar geleden verschenen. Geproduceerd door Buddy Miller smelten op dat album folk, country, blues en jazz op typische americana wijze samen, al is wel degelijk sprake van een onmiskenbaar eigen geluid. De chemie tussen de broers is hoorbaar in meerstemmige harmonieën, muzikale improvisaties en de door jazz en funk geïnspireerde ritmes. Met percussionist Jano Rix als vaste derde lid bouwden The Wood Brothers een ijzersterke livereputatie op. Onlangs verscheen hun jongste album Paradise.

Chris: “Oliver en ik zijn van jongs af aan onze eigen weg gegaan. In onze tienerjaren verschilden we net te veel in leeftijd om veel samen te doen.”

Oliver: “We speelden weleens voor de lol op familiebijeenkomsten, maar het kwartje viel pas echt toen onze bands een keer een double bill hadden. Ineens voelde het vanzelfsprekend samen op een podium staan.”

Chris: “Ik nam The Woods Brothers vanaf het begin serieus, zo zit ik nu eenmaal in de muziek. Je kunt nooit voorspellen wat er gaat gebeuren. En het ging snel. Terwijl wij nog overwogen of we onze eerste opnamen zelf zouden uitbrengen, ging onze manager ermee naar Blue Note en in no time hadden we een platencontract.”

Oliver: “Blue Note is een jazzlabel, maar met Norah Jones en Amos Lee hadden ze rootsy singer-songwriters in huis en ze vonden dat The Wood Brothers daar bij pasten. Ze waren bezig hun catalogus te verbreden. In 2006 brachten ze ons debuut Ways Not To Lose uit, twee jaar later volgde Loaded. Daarna was het voorbij en vonden we onderdak bij een klein label. Ons jongste album Paradise brengen we in eigen beheer uit. Finally.” Lach.

Chris: “In het begin waren The Wood Brothers een part-time business naast onze eigen bands. We hadden een platencontract, dus vrijblijvend was het niet. Maar ik denk dat we pas echt een groep werden toen Jano erbij kwam, zo’n vijf jaar geleden. Voor die tijd werkten we samen met verschillende muzikanten, onder wie drummer Tyler Greenwell van de Tedeschi Trucks Band.”

Oliver: “Toen die band groot succes kreeg, viel dat voor Tyler niet langer te combineren met spelen in The Wood Brothers. Agenda’s afstemmen is hoe dan ook lastig.”

Chris: “Het helpt dat we dezelfde manager hebben als Medeski, Martin & Wood. Ik denk dat het de enige manier is waarop je zoiets kunt aanpakken.”

Oliver: “Op dit moment zijn we volledig bezet met The Wood Brothers. Onze eigen bands liggen voor onbepaalde tijd stil.”

The Wood Brothers live: 12 mei in Duycker, Hoofddorp; 13 mei in LantarenVenster, Rotterdam; zaterdag 14 mei in Burgerweeshuis, Deventer; zondag 15 mei in Grenswerk, Venlo.

Het uitgebreide interview met The Wood Brothers is te lezen in het magazine dat nu in de winkels ligt.