The Yellow Shark: klassieke Zappa

6 december 2013

Deze maand – precies twintig jaar na zijn dood – wordt The Yellow Shark, een klassieke compositie van Frank Zappa in Nederland opnieuw tot leven gebracht in vijf unieke concerten door een groot ensemble. Er zijn nog kaarten, maar wees er snel bij.

Het rockfenomeen Frank Zappa kende ook een levenslange fascinatie voor hedendaags klassieke muziek, met name voor de componisten Edgard Varèse en Igor Stravinsky. In het jaar voor zijn dood – Zappa stierf 4 december 1993 aan de gevolgen van prostaatkanker – bracht hij het album The Yellow Shark uit. Een meerdelige compositie dat zowel oude stukken uit zijn uit zijn omvangrijke repertoire bevat, als nieuwe composities die hij schreef voor het Duitse Ensemble Modern. Het album werd live opgenomen tijdens concerten in Duitsland.

Insomnio, een Nederlands ensemble voor hedendaagse muziek, voert The Yellow Shark uit in de oorspronkelijke samenstelling. Dat wil zeggen, alleen de instrumentale stukken worden uitgevoerd, niet de delen waarin Zappa een rol vertolkte. Daar steekt de weduwe Gail Zappa een stokje voor – ze waakt als een broedse kip over Zappa’s muzikale erfenis. Maar het is natuurlijk ook gewoon moeilijk Zappa’s rol door een ander te laten vertolken. De voorstelling gaat gepaard met beelden die op de achtergrond worden vertoond.

Insomnio, dat dertig musici telt, is het eerste ensemble dat The Yellow Shark hier dus zo goed als integraal op de planken brengt. In de VPRO-gids zegt dirigent Ulrich Pöhl: “Je speelt de muziek van Zappa niet zo weg, ook niet de jazzy dingen. Er moet flink worden gerepeteerd. Aan de andere kant, we zijn inmiddels wel twintig jaar verder en veel Zappa-werk is repertoire geworden, musici kennen de muziek.”

Bij sommige concerten wordt The Yellow Shark gecombineerd met Symphonie Déchirée van de Franse componist Luc Ferrari, net als Zappa een buitenbeentje in de klassiek hedendaagse traditie. Beide werken duren circa vijftig minuten. In de zalen zijn alleen zitplaatsen.

The Yellow Shark door Insomnio: dinsdag 17 december in Tivoli Oudegracht, Utrecht; woensdag 18 december in De Verbeelding, Zeewolde; donderdag 19 december in Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven; vrijdag 20 december in Muziekgebouw Aan ’t IJ, Amsterdam; zaterdag 21 december in LantarenVenster, Rotterdam.