Youssou N'Dour op Afrikafestival Hertme

14 juni 2016

De fameuze Senegalees Youssou N'Dour is deze zomer de topact op het 28ste Afrikafestival Hertme. Met zijn band Super Étoile de Dakar sluit hij het tweedaagse festival op zondag 3 juli af. Youssou N'Dour is hier vooral bekend door zijn samenwerkingen met Sting, Paul Simon, Bruce Springsteen, Peter Gabriel en natuurlijk Neneh Cherry, met wie hij in 1994 de wereldhit 7 Seconds scoorde. Hertme is dit jaar sowieiso het podium van legendarische namen. Pat Thomas, Sam Mangwana, Orlando Julius en Orchestre Les Mangelepa zijn al jaren een begrip onder liefhebbers. Maar ook nieuwe groepen als Songhoy Blues uit Mali en Moh! Kouyaté uit Guinée zullen de festivalbezoekers laten horen dat de Afrikaanse muziek nog altijd springlevend is. In totaal zullen tien bands zich in het eerste weekend van juli in Hertme presenteren.

Het festval begint op zaterdag 2 juli om 13 uur. De jonge Marokkaanse diva Oum bijt het spits af met haar akoestische repertoire dat steeds dichter bij haar Saharaanse wortels komt te liggen. Daarna is de beurt aan Moh! Kouyaté uit Guinée, die zijn mandingo-roots verbindt met de Mississippi Delta, afrobeat en funk. Orlando Julius betreedt vervolgens het podium met de Engelse band The Heliocentrics. De Volkskrant noemde zijn album Jaiyede Afro ‘een van de hardst funkende en tegelijkertijd subtielste platen van 2015'. Songhoy Blues sluit de middag af. De vier jonge Malinezen ontvluchtten Timboektoe toen de stad werd ingenomen door islamitische jihadisten die muziek verboden. De avond gaat van start met de highlife-veteraan Pat Thomas uit Ghana met zijn onstuimige jonge groep The Kwashibu Area Band, de sensatie van 2015 die ieder zomerfestival wil hebben. Afsluiter is een deel van de beroemde begeleidingsband van Franco, Odemba OK Jazz Allstars. De karakteristieke zanger Sam Mangwana komt speciaal overgevlogen om zich bij zijn oude band te voegen.

Zondag 3 juli trapt om 12:30 uur af met de nieuwe ster uit Guinee-Bissau Karyna Gomes, die eerder zong bij het legendarische orkest Super Mama Djombo. Het repertoire van Bamba Wassoulou Groove zit vol verwijzingen naar de legendarische Super Djata Band uit de jaren tachtig. Deze jonge groep geeft daar wel een eigentijdse draai aan met rock, blues en psychedelica. Het woord legendarisch is al vaak gevallen, maar het moet nog een keer: Orchestre Les Mangelepa uit Nairobi geeft voor de eerste keer act de présence in Europa, een concert dat je niet mag missen. En de afsluiter behoeft geen introductie. Youssou N'Dour en zijn 12-koppige Super Étoile de Dakar zullen zorgen voor een waardige afsluiting van het  festival.

Het Afrikafestival Hertme vindt plaats op 2 en 3 juli 2016 in het groene openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Het festival is in de loop van de jaren geroemd om zijn intieme sfeer. Tussen de vele optredens door vermaken bezoekers zich op de grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium. Daar vinden is het beste te vinden dat het Afrika te bieden heeft op het gebied van cultuur, eten en drinken. Raadpleeg de festivalsite voor tickets en meer informatie.