Zo dit is Kerstmis

21 december 2011

Vandaag is het de kortste dag, oftewel de langste nacht, zoals JW Roy in het liedje Kortsten Dag er de moed in houdt. Morgen hebben we de kortste dag gelukkig alweer gehad en staat de kerst voor de deur, die ons telkens overrompelt met licht weemakende uitvoeringen van evergreens als Jingle Bells en White Christmas.

“Dit moet je draaien”, zei mijn platenboer ruim twintig jaar geleden. “Daar kom je Kerstmis mee door.” Hij overhandigde me A Christmas Gift For You van Phil Spector en het was een schot in de roos. Geen Kerst meer zonder Phil, nog steeds, al is hij de laatste jaren overvleugeld door Sufjan Stevens, die met zijn vijf cd’s tellende box Songs For Christmas wat mij betreft de ultieme soundtrack voor de kerstdagen heeft afgeleverd.

In de Verenigde Staten tel je als artiest niet mee als je niet tenminste één kerstalbum hebt uitgebracht en in Nederland is het inmiddels al niet veel anders. Alleen al op bol.com staan meer dan 3000 titels. Van Heavy Metal Christmas tot Een Eenzame Kerst met André Hazes. Daar staat vast iets van uw gading tussen.

Mocht u naast Spector en Stevens nog enige tips op prijs stellen, dan kan ik The McGarrigle Christmas Hour van Kate en Anna McGarrigle aanbevelen, met hoofdrollen voor de stemmen van Rufus en Martha. A Christmas Spanking van Asylum Street Spankers klinkt heel wat vreemder, maar is vooral niet te versmaden aan het eind van een landerige eerste kerstmiddag.

Speciale vermelding verdient Zo Dit Is Kerstmis, in 1998 door de VPRO gratis verspreid onder zijn leden. Met De Sneij van Skik, het hilarische Hij Was Maar Een Neger van Robbie Muntz, en tal van andere juweeltjes van Hollandse makelij. Alleen niet meer te verkrijgen, voorzover ik weet. (Maar er zijn vast mensen in uw omgeving die het ding in huis hebben.)

Prettige kerstdagen.